Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пълноценно хранене при суровоядство

Пълноценно хранене при суровоядство

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Пълноценно хранене при суровоядство

Главният принцип на суровоядството е, че най-полезната храна за организма е растителната храна в натурално състояние.

Придържането към този начин на хранене не е лесна задача. Повечето хора, които спазват този режим прекарват доста време в кухнята – в рязане, белене, сушене, отцеждане. Това е така, защото храненето им обикновено е съставено от 75% плодове и зеленчуци.

Някои от най-разпространените храни сред суровоядците са кълнове, водорасли, бобови култури, сушени плодове, ядки, пълнозърнести храни.

Алкохолът, кофеинът и рафинираната захар са напълно изключени от дневното им меню.

Суровоядната храна е богата на ценни хранителни вещества. Съдържа фибри и съвсем малко мазнини и захари.

Хората, които се хранят по такъв начин трябва да се стараят да си набавят достатъчно количество калций, желязо и омега-3 мастни киселини, витамин В12. Повечето от тези полезни вещества се съдържат в животинските храни.

За да се компенсира тази липса, специалистите препоръчват суровоядците да наблегнат на следните храни:

Пълноценно хранене при суровоядство

Консумацията на два пъти повече желязо, отколкото другите хора. Източници на желязо са тофу, кашу и бадеми.

Ядене поне осем пъти на ден на богати на калций храни. Такива са зеле и китайското зеле, соя, соево сирене, смокини и сирене темпе.

Витамин В12 може да се набави от обогатените зърнени закуски, хранителна мая, обогатено соево мляко.

Консумирайте орехи и ленено семе. Може да използвате олио от рапица, соево, ленено и орехово олио. Те са ценен източник на омега-3 мастни киселини.

Белтъчините се набавят от приема на зеленчуковите ястия през деня.

Растителният протеин обаче е по-трудно усвоим, затова се препоръчва и консумирането на бобови храни и соя.

Специалистите препоръчват и увеличаването на приема на калций. Това е така, защото суровоядният начин на хранене може да увеличи загубата на костна маса.

Тъй като приемът на мляко и млечни продукти е изключен, трябва да бъдете много внимателни относно приема на витамин D. Ниското му ниво може да доведе до по-слаби кости.

Поради тази причина се препоръчва консумацията на храни обогатени с витамин Д, като оризово и соево мляко, някои зърнени закуски и маргарини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest