Да спазваме пълноценно хранене означава да следваме балансиран прием на храна, който осигурява разнообразие на приеманите хранителни вещества. Към тях причисляваме и аминокиселините. Те се съдържат в белтъците, витамините и минералите.
Храната е източник на веществата, които ни дават енергията, нужна на организма - белтъци, въглехидрати и мазнини. От храните с растителен произход идват биологично активни съединения, които са определящи за здравето на човека.
Пълноценното хранене изисква консумация на разнообразна храна. Това може лесно да се получи като в диетата се включат храни от различни хранителни групи. Подходящо е да си осигурим разнообразни храни за всеки ден и да ги редуваме. Някои основни правила за пълноценно и балансирано хранене включват:
1. Трябва да се избягват полуготовите храни, както и консервираните. В тях се съдържат много консерванти и сол. Необходими на организма са храни, богати на витамини, минерали и целулоза. Такива са пресните плодове, зеленчуци, прясното месо.
2. За пълноценно хранене е добре да се увеличи консумацията на варива и пълнозърнест хляб. Те трябва да дават от 50 до 70% от калориите на ден.
3. Добре е да се ядат около половин килограм пресни салати - плодови и зеленчукови на ден. Плодовете и зеленчуците ще осигурят витамините, аминокиселините, които са необходими, и ще предпазят организма от действието на свободните радикали.
4. Трябва да се намали количеството на наситените мазнини за правилно хранене. Те трябва да осигуряват най-много до 30% от калориите за деня. При мъжете това означава 75 грама на ден, при тях това количество е многократно повече. Готвенето е добре да става със зехтин.
5. Добре е количеството на червените меса да се намали, по 1-2 порции на седмица. Вегетарианските ястия успешно могат да заместител на месо. Бамята и фасулът са богати на протеини.
6. Трябва да се консумира повече риба и морски дарове. Рибата, особено тлъстата риба, влияе добре на холестерола, тъй като е богата на минерали и протеини.
7. Увеличената консумация на ядки и семена ще се отрази добре на организма и ще ви осигури правилно хранене. Правилото е, че 30 грама ядки и семена на ден са отличният избор, който осигурява нужните мастни киселини за регулиране на холестерола.
8. Количествата захар трябва да се сведат до минимум. Захарта се абсорбира много бързо и повишава кръвната захар, а това увеличава риска от диабет и атеросклероза.
9. Солта е вредна и трябва също да се консумира в ограничено количество. Така се избягва високото кръвно налягане и коронарна болест на сърцето. За овкусяване на храната могат да се ползват билки, люти подправки и лимонов сок.
10. При липса на някои витамини и минерали те могат да се допълват с хранителни добавки, които обаче не могат да заместят напълно пълноценното хранене.
Не забравяйте колко е важно за организма пиенето на вода. А разходките на чист въздух подобряват храносмилането.
Коментари