За да сме примерни домакини, не е достатъчно само да умеем да готвим вкусно, но и трябва да следваме основните правила за презентация на храната, защото апетитът идва още с вида на храната.
Обърнете внимание на тези точки, ако искате да натрупате такива следващия път, когато приятелите ви дойдат на гости.
• Първото основно е покривката на масата - тя трябва да е чиста и изгладена, а при официален случай трябва да е бяла и отново изгладена;
• Красиво приготвената чиния започва още с големината и формата ѝ. Това, което трябва да знаете, е, че големината се съобразява с даденото ястие - не трябва да изглежда претрупано, както и твърде празно. Тук правилото е, че чинията трябва да е достатъчно голяма, за да може да изпъкне храната в нея;
• Кръглата форма не позволява много воля на въображението. Храната трябва да е сервирана по средата. Квадратните и триъгълните форми позволяват създаване на красиви кулинарни шедьоври.
• Цветът на чиниите също не трябва да е твърде атрактивен. Майсторите готвачи препоръчват най-добре те да са бели и изчистени;
• Ако сервираните от вас ястия не изпъкват достатъчно (например доматена супа и тиквен сладкиш), можете да добавите контрастна салфетка (в случая например зелена салфетка);
• Приборите трябва да са пълен комплект и да са поставени на масата според видовете ястия, които ще бъдат предложени, и да са поставени на правилните места;
• Гарнирайте по правилния начин - например не трябва да забравяте при поднасяне на пържена риба да нарежете и резен лимон;
• Специалисти от областта на кетъринга препоръчват чинията да се подрежда според циферблата на часовника. Сложете въглехидратите (ориз, паста, хляб) на 11 часа, зеленчуците на 2 часа, а протеините (месо) на 6 часа, от гледна точка на човека, на когото сервирате;
• Бройката на сервираното в чинията се препоръчва да бъде нечетен брой (като например 5 пилешки хапки вместо 6), като това не се отнася за дребни храни (напр. грах);
• Внимавайте при сервирането. Външната част на чинията, на ръба, трябва да е чиста и недекорирана. Ако има капки и мазни петна, отстранете ги с ръба на кърпа или салфетка;
• При сервиране на много гости трябва да внимавате да сервирате на всички приблизително еднакво количество храна и да е презентирано по еднакъв начин.
Коментари