Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни правила при готвенето на храна

Основни правила при готвенето на храна

Готвене
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Приготвянето на здравословна храна не е никак трудно действие. Храната ще е още по-вкусна и здравословна и ще я оцени цялото ви семейство, ако спазвате няколко правила в кухнята.

1. Никога не добавяйте в храна допълнително олио или масло, ако няма нужда от това.

2. Ако имате навика да готвите зеленчуците на пара, във вряща вода те губят част от хранителните си свойства. Затова се опитвайте да не надвишавате времето за готвене.

3. Не добавяйте сол към зеленчуците, докато те се готвят. Ако зеленчуците са пресни, подправяйте ги вече когато са поднесени на масата.

4. Когато е възможно, сменете маслото със зехтин.

5. Използвайте дозатор, когато подправяте храната с растителни масла. Често се получава гаф - пада капачката и олиото се излива в салатата например.

6. Ако забележите излишък на мазнини в готовите храни - просто избършете с хартиена кърпа или остържете с нож.

7. Не забравяйте скарата! Храните, приготвени на скара, са много по-здравословни, отколкото пържените в масло.

8. Използвайте грилова решетка за отцеждане на излишната мазнина от тигана.

9. Варете рибата в мляко или в бульон от вино. Този нискокалоричен метод запазва всички хранителни вещества и вкусове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest