Бобът е сред най-разпространените български варива. Пристигнал от далечна Америка, той е излкючително полезен за човешкия организъм. Зрелият боб е много богат на белтъчини, които са близки до животинските, както и на много минерални соли и аминокиселини.
Зеленият боб не се отличава с особено богатство на белтъчини и въглехидрати, но за сметка на това има по-голямо количество витамини. Бобът е особено полезен за сърдечно-съдовата система, както и за хората, страдащи от диабет, защото понижава кръвната захар.
За да се възползвате от всички негови ползи обаче, трябва да се научите как да си го приготвяте. Ето най-важните правила при приготвянето на боб:
- Когато става въпрос за готвенето на зрял боб, независимо от какъв сорт е, го накисвайте от предходната нощ в необходимото количество вода;
- Преди да сложите боба да се готви, го измийте добре;
- Когато готвите зрял боб, винаги изхвърляйте първите две води;
- За да стане зрелият боб по-бързо готов, добавяйте масло към него, след като сте изхвърлили водите;
- Когато готвите зрял боб, никога не слагайте сол в началото на варенето му, защото така удължавате времето на приготвянето му;
- За разлика от зеленчуците, които е добре да се слагат във вряща вода, бобът се залива със студена или хладка;
- За приготвянето на традиционната българска боб чорба или боб яхния най-подходящата подправка е джодженът. Това обаче не важи за всички видове боб. Така например азиатският боб адзуки се използва главно за приготвянето на десерти и подправките към него са съвсем различни;
- Масленият боб е по-подходящ за приготвянето на чорби и яхнии, но не и за салати;
- Повечето видове боб са трудносмилаеми и е добре да ги приготвяте с много зеленчуци, които се слагат, след като бобът е започнал да омеква;
- Дребният бял боб е подходящ за приготвянето на всякакви ястия, но изисква повече време при термичната му обработка;
- При готвене на зелен боб имайте предвид, че той става готов много по-бързо от зрелият боб;
- Когато чистите зеления боб, не изрязвайте много от връхчетата му;
- Винаги измивайте добре зеления боб;
- Зеленият боб не се нуждае от предварително накисване, както и от изхвърляне на водата му при завиране;
- Традиционната подправка за зелен боб е копър, но в Индия например той се приготвя с кориандър.
Ако и вие обичате редовно да похапвате боб, опитайте рецептите за Зелен боб яхния, Постен боб, Боб с кисело зеле, Боб в гърне, Варен боб в бутилка, Боб с наденица, Тафче-графче, Пълнени чушки с боб, Печен боб на фурна.
Коментари