Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Готвене на боб Мунг

Готвене на боб Мунг

Готвене на боб Мунг

Боб Мунг е традиционна източноазиатска бобова култура. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии, пюрета, или да се използва като гарнитура. Отлично се комбинира с морски дарове или с ориз басмати. Можете да го овкусите с джинджифил, куркума, къри, сумак, но и с подправки по свой вкус.

Много често боб Мунг се използва при направата на палачинки. За целта зрънцата му се накисват – трябва да киснат между 9 и 12 часа, и след това се пасират.

Към полученото пюре се прибавят останалите подправки, които са по избор. Сместа се разбърква добре и след това се следва така познатата рецепта за палачинки.

Как се вари боб Мунг?

Боб Мунг

При варенето не е необходимо да накисвате зърната на боба предварително. Достатъчно е да ги измиете и почистите. Ако зърната на боба Мунг са цели, ще са ви необходими 40 – 50 минути, за да го сварите, а ако са обелени – 20 – 30 минути.

За една чаша боб Мунг трябва да сложите 3 чаши вряла вода. Бобът се вари на бавен огън за 40 – 50 или 20 – 30 минути - в зависимост от вида му. Целта е накрая водата да се е изпарила, а зърната да са омекнали.

За да го овкусите, разтопете 2 супени лъжици масло в дълбок тиган. Към тях прибавете 2-3 скилидки чесън, куркума и къри. Можете да добавите и някои от подправките, за които споменахме, или други по ваш вкус. След това прибавете сварения боб и го оставете да къкри за 5 минути.

Готовия боб може да похапвате самостоятелно или да го комбинирате с картофи, ориз, зеленчуци и т.н.

Салата с боб Мунг

Кълнове от боб Мунг

Необходими продукти: 1 ч.ч. кълнове от боб Мунг, 2 ч.ч. спанак, 2 домата, 50 г сирене, 3 с.л. царевица, 2 скилидки чесън, стрък копър, лимонов сок, джинджифил, къри, соев сос

Начин на приготвяне: Спанакът, доматите и копърът се измиват и нарязват. След това се слагат в купа и към тях се прибавят кълновете и царевицата. Овкусяват се с подправките и се разбърква. Отгоре се настъргва сиренето.

Салатата е подходяща и за гарнитура към пилешко или говеждо месо.

Яхния с боб Мунг

Необходими продукти: 1 ч.ч. боб Мунг, 1 глава лук, 2-3- скилидки чесън, 1 морков, 1 корен пащърнак, 1 червена чушка, 1 резен обелен и настърган джинджифил, 2 с.л. кетчуп, дафинов лист, 1 ч.л. кимион, 1 – 2 ч.л. мадраско къри, щипка куркума, 50 мл зехтин, сол на вкус

Начин на приготвяне: Бобът се измива, слага се в купа и се залива с такова количество вода, че тя да е повече от боба. Оставя се да престои за няколко часа, а по възможност - и за една нощ. След това се прецежда, измива се и отново се прецежда.

Лукът, чесънът, морковът, чушката и пащърнакът се обелват и нарязват на кубчета.

Зехтинът се слага в тенджера и се загрява. Прибавят се нарязаните зеленчуци (без боба) и джинджифила. Сипват се 50 мл вода. Оставят се да врат на среден огън до омекване на зеленчуците. След това се прибавя кетчупът, сместа се разбърква добре, добавят се сухите подправки и солта. Отново се разбърква, слага се и бобът и се наливат 3 ч.ч. вряла вода. Всичко се разбърква добре и се оставя да ври на среден огън за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest