Ако трябва да класираме българските ястия, то със сигурност бобът ще бъде на едно от челните места. Почти няма дом, в който боб да не присъства на трапезата и то под най-различни форми. Без значение кой сезон е, бобът си е гозба, която винаги е актуална и обичана.
Традиционно, той може да се сготви под формата на боб чорба, пържен боб, бобена салата. Изобщо по всякакъв начин с всякакви други продукти, той става наистина много вкусен. Например през зимния сезон може да се приготви боб с кисело зеле.
При приготвянето на боба има само една мъничка подробност – образува газове и сериозно надува коремите ни. Но можем да се избавим и от това – необходимо е само да го изкисваме 12 часа в студена вода. Ще забележите как ще набъбне.
След това изхвърлете, ако е останала някаква вода, измийте го и вече е готов за готвене. Друг вариант е да го сложите да заври и да изхвърлите водата, след това допълвате със студена, слагате зеленчуците и си продължавате с готвенето.
По този начин ще се свари много лесно. Друг трик за лесното му сваряване е да добавяте един суров и обелен картоф в началото, заедно с останалите зеленчуци. Картофът трябва да бъде цял. Ако искате да направите по-мек вкуса на боба, след като е напълно готов и запържен, добавете ½ ч.ч прясно мляко.
На боба най-много отиват джоджен и целината като подправки. Зеленчуците са известни – лук, моркови, пипер, домати. След като е готов и е ред да бъде изяден, допълнете вкуса му с люта чушка.
Ако решите, може да си приготвите боб на фурна при това заедно с месо.
Трябва първо да сварите боба без никакви зеленчуци. След това запържвате изброените по-горе зеленчуци, добавяте боба, месото (най-добре свински ребра), подправки. След като се позапържат сложете ястието в глинен съд да се изпече във фурна за 30 минути.
Могат да се приготвят и по-нетрадиционни ястия от боб, например кюфтета:
Бобени кюфтета
Необходими продукти: 300 г белен боб, 3 с.л галета, 1 с.л кисело мляко, 1 ч.л сода, връзка магданоз, 5 скилидки чесън, 1 белтък, сол, лук, сух джоджен, морков, чушка
За панировката ви трябват: 3 яйца, олио, галета
Начин на приготвяне: Сварявате боба и го оставяте след това хубаво да се отцеди. През това време нарязвате много на ситно магданоза, моркова, пипера, лука и чесъна и ги добавяте към боба, слагате и останалите продукти. Омесвате добре и оставяте на хладно сместа за поне половин час. После сгорещявате мазнина в тиган, правите топчета от сместа, овалвате ги в галета и яйце, след което пържите.
Коментари