Пилешки дробчета
Пилешките дробчета са препоръчителна храна за деца и бременни. Причината е в големите количества лесноусвоимо желязо. Както знаете, за да се попълни дефицитът от него в организма, то трябва да се приема заедно с витамин С. Пилешките дробчета обаче го съдържат и затова желязото в тях се усвоява максимално. При това дори при топлинна обработка 90% от тези количества остават непроменени.
Съдържанието на фолиева киселина е още една причина пилешките дробчета да присъстват в менюто на бременните жени и децата в период на интензивен растеж. Недостигът на този елемент може да доведе до проблеми с ръста и влошаване на самочувствието. Витамин А и цинкът в дробчетата пък допринасят за красотата на кожата и косата и участват във формирането на имунитета. Заради всичко това плюс доказаното съдържание на незаменимите мастни киселини Омега-6 и Омега-3 е препоръчително пилешките дробчета да присъстват в менюто ви не по-рядко от 1-2 пъти седмично.
Кулинарни правила при готвене на пилешки дробчета
- Купувайте само охладени пилешки дробчета - от замразените никога няма да получите идеалното вкусно и нежно блюдо. При пържене те просто ще пуснат сок и ще се задушават, вместо да образуват тънка румена коричка и да запазят соковете си вътре;
- Преди да ги готвите, ги измийте, прегледайте ги старателно и ако откриете жлъчно мехурче, го отделете внимателно с остър нож. В противен случай рискувате дробчетата да нагарчат;
- Преди пържене подсушете дробчетата с кухненска хартия и не ги солете, за да се запазят вкусните им сокове;
- В тигана не слагайте цялото количество дробчета наведнъж, а постепенно - по 2-3. В противен случай температурата на мазнината ще спадне и те просто ще се варят в собствения си сок;
- Проверявайте готовността на дробчетата, като ги натиснете - не трябва да са твърди, а само малко по-плътни отколкото в суров вид.
Пилешки сърчица
Пилешките сърчица идеално възстановяват силите - тези дребни хапчици, които тежат едва 30 грама, са ценен източник не витамини от група В, при това в количество, което не се среща в никой друг продукт. Те са много важни за вашия имунитет и здравето на черния дроб и кръвоносните съдове. Дори при топлинна обработка се губи неголям процент от витамини в тях, затова и да се готвят по-дълго, сърчицата остават също толкова полезни за вас.
Вече се знае, че те са изключително необходими за страдащите от анемия, защото химическите елементи в тях помагат на кръвотворенето и обогатяват кръвта с хемоглобин. Пилешките сърчица действат благоприятно след травми и операции и помагат за възстановяване на силите.
Кулинарни правила при готвене на пилешки сърчица
- Преди да Готвите пилешките сърчица почистете от останалата вътре кръв, като леко ги стиснете. С остър нож изрежете съдовете, мазнината и ципите. Измийте ги със студена вода.
- Времето за варене зависи дали са цели или разрязани на две. В последния случай са необходими 20 минути след кипването, а ако са цели, ги варете 30-40 минути непременно под капак;
- Проверете готовността им, като ги прободете с нож или клечка за зъби - ако изтичащата течност е бистра, значи са готови;
- Ако този субпродукт е съхраняван неправилно, след варене може да стене жилав. Подозирате ли това, варете го в прясно мляко и солете едва накрая;
- Пилешките сърчица лесно приемат странични миризми. За да ги отстраните, при варенето сложете в бульона подправки или предварително ги накиснете в лимонов сок или оцет.
Пилешки виденички
Пилешките виденички подобряват зрението - този субпродукт не е така популярен, но неговите полезни свойства са не по-малко от останалите пилешки дреболийки. Съдържанието на големи количества различни минерали осигурява правилната работа на ендокринните жлези и стомашно-чревния тракт, както и нормалния хормонален фон. Редовната употреба на воденички може да удължи младостта на ставите и хрущялите. Както и при дробчетата, тук се съдържа голямо количество желязо, което се усвоява от организма на 90%. Най-голямо в този продукт е съдържанието на витамин А, който подобрява зрението и заздравява стените на кръвоносните съдове.
Пилешките воденички са идеален продукт за поклонниците на фитнеса, тъй като осигуряват значителни количества чист протеин. По този показател могат да се сравняват само с пилешкото филе, но за разлика от него те имат значително по-ярък и приятен вкус.
Кулинарни правила при готвене на пилешки воденички
- Пилешкигте воденички обикновено се варят от 15 до 40 минути в зависимост от възрастта на птицата. Готовността им може да проверите, като разрежете една от тях - трябва да са омекнали достатъчно, за да може да се дъвчат;
- Преди да започнете да ги готвите, ги измийте старателно, за да отстраните всички механични замърсявания;
- За да осигурите добър вкус на блюдото, първо внимателно прегледайте воденичките и внимателно отстранете жлъчните мехурчета;
- За разлика от пилешкото месо воденичките трябва да сложите в студена вода и тогава да включите котлона. Така те ще придобият по-нежна консистенция;
- Степента на свежест значително влияе на ястието, приготвено от пилешки воденички. Затова в магазина избирайте тези, които имат светъл цвят и не жълтеят, нито сивеят;
- Идеално е, ако купите воденички от млади пилета - те са нежни и меки. Ако са от по-възрастни птици, са по- жилави и се налага да увеличите времето на варене;
- Солете само в края на топлинната обработка - иначе воденичките ще станат сухи и жилави.
Коментари