Омега-6 мастнитекиселини са линоленова киселина, гама линоленова, арахидонова киселина и др. Те се извличат от слънчоглед, шафраника, царевица, едроцветна пупалка и соя....
Мастнитекиселини се разделят на три класа: омега-3, омега-6 и омега-9 мастникиселини.
Омега 9 мастнитекиселини са най-разпространените мастникиселини в природата....
Същност на омега-6 мастнитекиселини
Безспорно омега-6 мастнитекиселини са сред ключовите компоненти на здравословната диета. Те представляват полиненаситени мазнини, каквито са и омега-3 мастнитекиселини....
Рибено масло
Рибните масла имат характерен мастно-киселинен състав. Те съдържат дълговерижни полиненаситени мастникиселини – ейкозапентаенова и докозахексаенова, които са предшественици за синтезата на ейкозаноиди....
Повечето от тези мазнини са Омега-6 мастникиселини.
Омега-6 мастнитекиселини са с най-висока концентрация в царевичното и слънчогледово олио и шафрановото масло....