Около шестдесет процента от човешкия мозък се състои от мазнини. За да поддържате нормално състоянието на мозъка си, имате нужда да получавате достатъчно мазнини с храната си. Не всяка мазнина обаче е подходяща. Някои увреждат мозъка.
Трансмазнините и мазнините, богати на водород, влошават възпаленията в тялото, които на свои ред могат да увредят деликатните мозъчни тъкани.
Тези нездравословни мазнини се съдържат в пържени храни, тестени сладкиши, свинската мас, маргарина, печените изделия и преработените и готвени храни.
Полезните за здравето мазнини запазват вътрешните части на мозъчните клетки гъвкави, което помага на паметта и другите съобщения от мозъка лесно да преминават между клетките. Омега-6 и Омега-3 мазнините са важни за здравето на мозъка.
Нормалната диета, в случай когато изобщо включва есенциални мастни киселини, обикновено съдържа мазнини, съдържащи се в месото и домашните птици или понякога в ядки и семена. Повечето от тези мазнини са Омега-6 мастни киселини.
Омега-6 мастните киселини са с най-висока концентрация в царевичното и слънчогледово олио и шафрановото масло. Вие обаче не сте само това, което ядете - вие сте това, което яде това, което ядете.
Това означава, че ако се храните с месо или домашни птици, хранени с царевица или други зърнени култури с високо съдържание на Омега-6, индиректно вие също приемате много Омега-6 мастни киселини.
Най-добрите източници на Омега-3 мастни киселини са ленените семена или масло, орехите и ореховото олио, някои видове водорасли, мазните дълбоководни риби, особено дивата сьомга.
Докозахексаоновата киселина (DHA) е вид Омега-3 мастна киселина, която изгражда голяма част от вътрешността на мозъчните клетки и ги поддържа достатъчно гъвкави, за да може паметта да преминава от клетка в клетка.
Тя също така улеснява предаването на нервни сигнали в рамките на централната нервна система и защитава енергийните центрове на клетките, наречени митоходрии, от увреждане.
Сред видовете риба, съдържащи големи количества от тази Омега-3 мастна киселина, са скумрията, сардината, рибата тон, сьомгата, езерната пъстърва и херингата.
Някои от тези риби обаче са жертва на замърсяване с живак, а множество изследвания свързват живака с развитието на болестта на Алцхаймер.
Затова е важно да избягвате рибата-меч, акулата и рибата тон. Сьомгата, отглеждана в рибарници, също често е с висока концентрация на живак, а освен това често съдържа и следи от антибиотици и е с по-ниско съдържание на Омега 3 мастни киселини.
Коментари