Специалистите твърдят, че за да се чувстваме добре и да активираме дейността на мозъка си, задължително трябва да приемаме определени храни.
За да се подобри концентрацията и вниманието, мозъкът се нуждае от желязо.
Ако искате да си набавите този елемент, трябва да консумирате повече нарове, ябълки и черен хляб.
За укрепване на паметта помагат морковените и плодовите салати.
Салатата от моркови е много полезна, ако е подправена със зехтин, защото каротинът в морковите се усвоява по-лесно в комбинация с растителни мазнини.
Салатите от морски дарове - скариди, калмари и риба, също са полезни за укрепването на паметта, защото те са богати на витамин В, който помага за възприемането на нова информация. Същият ефект имат и ядките, особено орехите.
Мозъкът се нуждае от глюкоза и въглехидрати, за да снабди с енергия нервните клетки – невроните.
Не е полезно да се приема глюкоза от рафинираните въглехидрати, като пастата, бонбоните и белият хляб, тъй като те постъпват прекалено бързо в кръвта и рязко увеличават нивото на кръвната захар.
За организма за полезни полизахаридите в повечето плодове, зеленчуци и пълнозърнестият хляб. Закусвайте с мюсли, за да се съсредоточавате по-лесно и бързо.
В мюслите се съдържа холин – компонент, който поддържа връзката между участъците в мозъка. Богати на холин са и яйчените жълтъци, говеждият и свинския черен дроб.
Консумирането на портокали и грейпфрути подобрява кръвообращението. Витамин С, съдържащ се в тези плодове, влияе за прочистването на съдовете на мозъка.
Съобразителността се стимулира от калция и калия, затова специалистите препоръчват за закуска да хапваме няколко парчета сирене и домат, защото доматът е богат на калий. През деня е препоръчително да се консумират извара и сушени сливи.
Съобразителността се повишава и от подправки като джинджифила и кимиона, които активизират вниманието и черния пипер, паприката и куркумата, които активизират мозъчното кръвообращение.
Мозъкът ни употребява около 20 % от енергията, която тялото ни генерира, затова е важно да обръщаме внимание на храната, която приемаме.
Коментари