Омега-3 мастните киселини имат безкрайно много ползи за здравето ни. Те намаляват лошия холестерол, помагат за правилното функциониране на сърцето и мозъка, грижат се за кръвоносните ни съдове, подобряват състоянието на всички органи и системи в тялото ни.
Препоръчителните дневни дози при възрастните са около 500 мг дневно. Можем да си ги набавим чрез добавки и чрез храна. Добавките на практика са излишни, стига да следваме правилен начин на хранене и да консумираме достатъчно количество от храните, богати на тези мастни киселини. Ето кои са те.
Скумрия
Известно е, че мазните риби са едни от най-добрите източници на Омега-3. Това е и причината, поради която средиземноморската диета се смята за една от най-здравословните в световен мащаб. Скумрията е една от рибите, които са най-богати на мастни киселини. Само 100 грама от нея дневно ни набавят препоръчителната дневна доза от тях, но още и от витамини от В-групата и селен. Консумирайте я печена – така ще се запазят всички полезни свойства.
Сьомга
Това е една от храните, които имат най-много полезни вещества. В нея се съдържа протеин от най-високо качество и много минерали и витамини, включително голяма доза магнезий, селен и витамини В. Проучванията сочат, че хората, които редовно я консумират, имат намален риск от сърдечно-съдови заболявания и учените смятат, че това се дължи именно на мастните киселини, които сьомгата съдържа в изобилие.
Черен дроб от треска
Той е по-скоро добавка, отколкото храна. Той е под формата на мазнина и само една лъжица от него съдържа нужните ни мастни киселини и витамин D. Не бива да прекалявате обаче, защото витамин А, който също е в изобилие в състава на това масло, може да бъде опасен в прекалени количества.
Ленено семе
В случай че не консумирате животински продукти, лененото семе е чудесен начин да си набавите нужната доза Омега-3. 15 грама, или една супена лъжица, съдържат над 2000 грама Омега-3. Лененото семе е богато още и на фибри, магнезий и витамин Е.
Орехи
Орехите са суперхрана. Те имат много полезни мазнини и огромно количество йод, магнезий, витамин Е и растителен протеин. Важно е да не ги белите, защото именно в люспата на ядките се съдържат най-много полезни вещества. 30 грама орехи дневно ни набавят близо 2000 мг Омега-3.
Коментари