Как да откажеш човек, който е в депресия, от мисълта за самоубийство? На първо място трябва да му се направи анализ на кръвта, твърдят учени от университета в Колумбия. Според тях хората, чийто организъм страда от недостиг на Омега 3-мастни киселини, са склонни към самоубийство.
Новото откритие се потвърждава и от допълните изследвания, според които у хората, които ядат много риба, мисълта за самоубийство се появява с петдесет процента по-рядко, отколкото при тези, които пропускат рибните ястия.
В цивилизования свят смъртността от сърдечно-съдови заболявания постоянно нараства, а при ескимосите, които се хранят само с морска храна, този вид смъртност отсъства напълно.
Техен защитник в това отношение са Омега 3-мастните киселини, които организмът не може да изработва сам. В момента хората по света набавят на организма си едва една двадесета от необходимите мастни киселини, защото наблягат на месото и на животинските продукти.
В страни, в които хората не се хранят с риба, рискът от сърдечно-съдови заболявания и депресии е голям, а там, където рибата е често сервирана на трапезата, патологичните разстройства на психиката са единични случаи.
Още през 1959 г. американски учени са стигнали до извода, че резките промени в настроението на хората могат да се дължат на липсата на Омега 3-мастни киселини. Техният недостиг може да стане причина за маниакално-депресивни симптоми и следродилна депресия.
След като Омега 3-мастните киселини попаднат в организма ни, те веднага се внедряват в клетките ни, като влияят върху тяхната структура и активност. Тези ценни киселини подобряват работата на сърцето, мозъка, очите и ставите, намаляват нивото на вредния холестерол.
Те оказват противовъзпалителен ефект и са отлични антиоксиданти – помагат за изхвърлянето на вредни вещества от организма и се борят срещу свободните радикали.
Омега 3-мастните киселини помагат срещу депресия, нервни заболявания, екземи, алергии, астми, хиперактивност у децата, псориазис, остеопороза, артрит.
За да набавите на организма си ценните Омега 3-мастни киселини, трябва да хапвате редовно сурови ядки, прясна сьомга, консервирани сардини или риба тон, както и яйца.
За овкусяване на салатата използвайте зехтин и редовно яжте мазна риба – сьомга, сардини, пъстърва, риба тон, херинга. Поне три-четири пъти в седмицата яжте риба и морски дарове.
Коментари