Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Дефицит на линолова киселина

Дефицит на линолова киселина

маслото от гроздови семки е богато на омега-6

Основната мастна киселина омега-6 в храната е позната още като линолова киселина. Тя се съдържа в изобилие в растителните масла: конопеното, тиквеното, слънчогледовото, шафрановото, сусамовото, царевичното, ореховото и соевото.

Линоловата, алфа-линоленовата, ейкозапентаеновата и докосахексаеновата киселина често се обединяват под названието незаменими (есенциални) мастни киселини.

Това означава, че незаменимите мастни киселини, в частност линоловата, са основен компонент на диетата и трябва да се доставят на тялото с храната, тъй като не се произвеждат от самия организъм.

Основните източници на линолова киселина са растителните масла, особено маслото от гроздови семки, слънчогледовото масло, царевичното масло и соевото масло.

Линоловата киселина като есенциална мастна киселина киселина играе важна роля за редица функции в тялото: тя участва в много биохимични промени и в регулирането на физиологичните функции. Линоловата киселина също може да има благоприятен ефект върху кожата, което свойство я прави обект на интерес в козметичната индустрия.

Недостигът на линолова киселина е важен въпрос предвид нейната роля и затова се следи тялото да получава нужните дози омега-6.

За щастие дефицитът на линолова киселина е рядко явление. Появява се по-често в ранна детска възраст при деца, които се хранят с обезмаслено мляко. Наблюдава се и при възрастни индивиди, които са на диета без мазнини.

бадемите са източник на линолова киселина

При дефицит на линолова киселина се наблюдават нарушения в работата на мастните жлези и забавяне на процесите на регенерация на кожата. Тези ефекти включват поява на суха и груба кожа, нарушения в процеса на производството на кератин в епидермиса, повишена чупливост на косата и ноктите.

Дефицитът на линолова киселина може да доведе до различни кожни заболявания, каквито са псориазиса, еритемата, екземата, ихтиозата и атопичният дерматит, кожните рани и струпеите и други дерматози. Възможни са проблеми с мозъка и зрението.

Няма нужда да се приема допълнително количество линолова киселина, ако човек си набавя препоръчителния прием чрез правилен начин на хранене. Най-добрите източници на линолова киселина, които могат да осигурят нужните дози за тялото са: слънчогледовите семки и олиото, зехтинът, царевичното олио, бадемите и други.

Приемът на линолова киселина като хранителна добавка се препоръчва при превенция на рак, сърдечни заболявания, диабет, за подпомагане на диети, насочени към загуба на тегло или поддържане на здравословно телесно тегло.

Вижте и: Кои са най-богатите източници на омега-6 мастни киселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest