Незаменимите мастни киселини са много важни за поддържане на здравето, но човешкият организъм не може да ги произвежда.
Една от тях е омега-6 мастната киселина, чиято най-разпорстранена форма е линолова киселина. Набавянето за организма става с храната или като добавка.
Ползи от CLA или конюгирана линолова киселина
Конюгирана линолова киселина е важна за растежа на косата и кожата за доброто здраве на костната система, тя регулира метаболитните процеси и поддържа репродуктивната система. Ползите от линоловата киселина са многопосочни:
- Тушира нервните болки - ако се приема редовно линоловата киселина, тя намалява болките при диабетици, страдащи от диабетна невропатия;
- Помага при възпалителни процеси - повечето хронични заболявания- ракови, съдови, диабет са със силен възпалителен характер. Затова начинът на хранене и болестта са тясно свързани. Здравословните мазнини като линоловата киселина имат благоприятно въздействие върху болестните процеси. Помага много добре при автоимунните заболявания като редуциращ фактор за болките. Омега-6 е и превенция срещу много заболявания;
- Облекчава ревматоидния артрит - маслото от вечерна иглика съдържа от 7 до 10 % линолова киселина на 100 грама суровина. Тя намалява болката, отоците и сутрешната скованост. Ефектът от употребата на омега-6 се забелязва след 6 месеца редовен прием;
- Помага при дефицит на внимание и хиперактивност - симптомите намаляват почти наполовина след употреба на киселината поне половин година;
- Понижава високото кръвно налягане - в комбинация с омега-мастната киселина, линоловата киселина понижава трайно високото кръвно при продължителна употреба;
- Снижава риска от сърдечни заболявания - ако се включи в хранителния режим омега-6, опасността от коронарна болест на сърцето се снижава значително.
- Поддържа здравето на костите - при проблеми или заболявания на костната система омега-6 е добра идея за поддържане на костното здраве
Храни с линолова киселина
Най-добри източници на линолова киселина са много хранителни продукти, което позволява избор за личната хранителна диета. Може да се използват ядки, семена, крехко свинско, говеждо месо, пилешко, масло и яйца, като най-богати са слънчогледовото и маслото от гроздови семки, орехите, сусамът, тиквените семки и крехките меса.
Коментари