Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от линолова киселина

Ползи от линолова киселина

Конюгирана линолова киселина</strong> е важна за растежа на косата и кожата за доброто здраве на костната система, тя регулира мет

Незаменимите мастни киселини са много важни за поддържане на здравето, но човешкият организъм не може да ги произвежда.

Една от тях е омега-6 мастната киселина, чиято най-разпорстранена форма е линолова киселина. Набавянето за организма става с храната или като добавка.

Ползи от CLA или конюгирана линолова киселина

Конюгирана линолова киселина е важна за растежа на косата и кожата за доброто здраве на костната система, тя регулира метаболитните процеси и поддържа репродуктивната система. Ползите от линоловата киселина са многопосочни:

- Тушира нервните болки - ако се приема редовно линоловата киселина, тя намалява болките при диабетици, страдащи от диабетна невропатия;

- Помага при възпалителни процеси - повечето хронични заболявания- ракови, съдови, диабет са със силен възпалителен характер. Затова начинът на хранене и болестта са тясно свързани. Здравословните мазнини като линоловата киселина имат благоприятно въздействие върху болестните процеси. Помага много добре при автоимунните заболявания като редуциращ фактор за болките. Омега-6 е и превенция срещу много заболявания;

- Облекчава ревматоидния артрит - маслото от вечерна иглика съдържа от 7 до 10 % линолова киселина на 100 грама суровина. Тя намалява болката, отоците и сутрешната скованост. Ефектът от употребата на омега-6 се забелязва след 6 месеца редовен прием;

Линолова киселина

- Помага при дефицит на внимание и хиперактивност - симптомите намаляват почти наполовина след употреба на киселината поне половин година;

- Понижава високото кръвно налягане - в комбинация с омега-мастната киселина, линоловата киселина понижава трайно високото кръвно при продължителна употреба;

- Снижава риска от сърдечни заболявания - ако се включи в хранителния режим омега-6, опасността от коронарна болест на сърцето се снижава значително.

- Поддържа здравето на костите - при проблеми или заболявания на костната система омега-6 е добра идея за поддържане на костното здраве

Храни с линолова киселина

Най-добри източници на линолова киселина са много хранителни продукти, което позволява избор за личната хранителна диета. Може да се използват ядки, семена, крехко свинско, говеждо месо, пилешко, масло и яйца, като най-богати са слънчогледовото и маслото от гроздови семки, орехите, сусамът, тиквените семки и крехките меса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest