Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от фолиевата киселина

Ползи от фолиевата киселина

редакция:
източници на фолиева киселина

Фолиевата киселина или, още известна като витамин В9, е известна предимно като подходяща за прием от бременни или кърмещи жени. Истината е, че това е универсално вещество, подходящо и необходимо на всеки един човек.

Витамин В9 представлява водоразтворим витамин, който участва в синтеза на аминокиселините, които са съставни части на протеините. Неговото съдържание в организма е от голямо значение, като дефицитът му дори може да причини симптоми като влошени когнитивни способности, загуба на тегло, анемия, глосит и др.

Ето какви са основните ползи на фолиевата киселина за организма:

- витамин В9 участва в синтеза и размножаването на клетъчния генетичен материал;

- заедно с витамин В12, фолиевата киселина спомага за транспортирането на кислород в организма;

- витамин В9 действа превантивно срещу развитието на вродени неврологични заболявания или сърдечни малформации;

- витаминът има благоприятно влияние върху процесите на запаметяване при възрастните;

- фолиевата киселина регулира сърдечната функция и значително намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания;

ползи от фолиевата киселина

- витаминът значително облекчава симптомите на менопауза;

- фолиевата киселина има свойството да контролира нивата на кръвна захар – тя редуцира инсулиновата резистентност и намалява значително усложненията при диагностициран диабет;

- витамин В9 действа благоприятно при проблеми с бъбреците, като неговият прием намалява високите нива на хомоцистеин, който е причината за тях;

- фолиевата киселина успешно спомага в борбата с депресията. Доказано е, че при хората в депресивно състояние се откриват доста ниски нива на фолат в кръвта. Затова леченията с антидепресанти включват в състава си киселината, която да облекчи сиптомите.

Дотук става ясно, че съдържанието на фолиева киселина в организма е от съществено значението. Ето кои са храните, от които можете да си набавите фолиева киселина по естествен път:

- почти всички зелени зеленчуци, от които спанак, броколи, марули, аспержи, зеле и авокадо;

- черен дроб;

- бобови храни – фасул, леща, соя и нахут;

- плодове – предимно цитрусовите такива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest