Фолиевата киселина или, още известна като витамин В9, е известна предимно като подходяща за прием от бременни или кърмещи жени. Истината е, че това е универсално вещество, подходящо и необходимо на всеки един човек.
Витамин В9 представлява водоразтворим витамин, който участва в синтеза на аминокиселините, които са съставни части на протеините. Неговото съдържание в организма е от голямо значение, като дефицитът му дори може да причини симптоми като влошени когнитивни способности, загуба на тегло, анемия, глосит и др.
Ето какви са основните ползи на фолиевата киселина за организма:
- витамин В9 участва в синтеза и размножаването на клетъчния генетичен материал;
- заедно с витамин В12, фолиевата киселина спомага за транспортирането на кислород в организма;
- витамин В9 действа превантивно срещу развитието на вродени неврологични заболявания или сърдечни малформации;
- витаминът има благоприятно влияние върху процесите на запаметяване при възрастните;
- фолиевата киселина регулира сърдечната функция и значително намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания;
- витаминът значително облекчава симптомите на менопауза;
- фолиевата киселина има свойството да контролира нивата на кръвна захар – тя редуцира инсулиновата резистентност и намалява значително усложненията при диагностициран диабет;
- витамин В9 действа благоприятно при проблеми с бъбреците, като неговият прием намалява високите нива на хомоцистеин, който е причината за тях;
- фолиевата киселина успешно спомага в борбата с депресията. Доказано е, че при хората в депресивно състояние се откриват доста ниски нива на фолат в кръвта. Затова леченията с антидепресанти включват в състава си киселината, която да облекчи сиптомите.
Дотук става ясно, че съдържанието на фолиева киселина в организма е от съществено значението. Ето кои са храните, от които можете да си набавите фолиева киселина по естествен път:
- почти всички зелени зеленчуци, от които спанак, броколи, марули, аспержи, зеле и авокадо;
- черен дроб;
- бобови храни – фасул, леща, соя и нахут;
- плодове – предимно цитрусовите такива.
Коментари