Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарни тайни при готвенето на джолан

Кулинарни тайни при готвенето на джолан

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Свински джолан

За приготвянето на телешки и свински джолан се изискват определени тънкости, за да стане ароматно, вкусно и неустоимо.

Крехкото и добре приготвено месо само се отделя от кокала. Това можете да постигнете лесно при приготвянето на джолана на фурна. Това ястие е представител на бавната кухня, но знаете какво казват – „нещата, които стават бавно, са най-хубавите”. Положителна черта на тази рецепта е, че дори да пропуснете някои от продуктите, това е напълно допустимо, като в крайна сметка пак ще се получи нещо чудесно. Ето и рецептата:

Свински/телешки джолан

Джолан

Необходими продукти:

Свински/телешки джолан с кокала (по един джолан на двама души), картофи, моркови, сол, черен пипер, мащерка, бахар, чаша бяло вино, 1 с.л. пчелен мед, 1 с.л. горчица

Начин на приготвяне:

Пчелният мед е тайната съставка на рецептата, без който вкусът никога не би бил същият. Той се смесва с горчицата и бялото вино. Разбъркват се, докато се получи хомогенна маса. Месото се посолява добре и се подправя с черен пипер – на вкус. Слага се в течността, като отгоре се поръсва с листенцата от няколко стръка мащерка и три-четири зърна бахар.

Джоланите се слагат в торбичка, най-добре се цип отгоре. Заливат се с марината и се затварят добре, като въздуха се изкарва добре предварително. Може да се използва и уред за вакуумиране. Готовите парчета се оставят за около шест часа в хладилника, за да се мариноват.

Когато е готово, месото се вади от хладилника и от торбичките, и се поставя в керамичен съд или голям гювеч с капак – с каквото разполагате. Сипва му се останалата марината, както и няколко цели, обелени скилидки чесън. Тавата се покрива с домакинска хартия и после с алуминиево фолио. Ако съдът е с капак – просто го сложете. Фурната трябва да се загрее предварително на 150 С.

Свинско

Когато е загряла, се намаля на 140 С и в нея се поставя ястието за печене. Процеса трае поне часа и половина. Ще познаете, че е готово, когато месото започне лесно да се отделя от кокала. По време на печенето, месото се обръща, за да застане със сочната си половина (която е била отдолу) нагоре.

Тогава се добавят едро нарязаните картофи, заедно с морковите. Печете още половин час, докато са готови зеленчуците. Фурната се отваря от време на време, като месото и зеленчуците се поливат със сока от дъното на тавата.

Тайната на добрият джолан е в марината. Оттам нататък процесът на приготвяне е много лесен и приятен. Ако не харесвате комбинацията на мед с горчица например, можете да мариновате месото само във виното с подправките. Просто опитайте. Джолана е прекрасна гозба за семейство и приятели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Албена
Албена
колко .....часа и половина
14.08.2014 16:59
5
1
1
Покажи всички подкоментари
катя
катя
Пропуснали сте да напишете колко часа продължава печенето:
"Процеса трае поне часа и половина."
11.09.2013 10:45
3