Зелето е един от най-ценните зеленчуци, които имат благоприятно действие върху нашия стомах. Разбира се, ако искаме да извлечем максимална полза от него, трябва да го консумираме правилно, без да прекаляваме, защото правилото, че всичко в умерени количества е позволено, важи с пълна сила и при хапването на зеле и ястия, приготвени с него.
Кулинарната обработка на зелето по правило е продължителна и прецизна работа. Ако приготвите зелето добре, може да си позволите дори и по-голяма порция без да се страхувате, че ще почувствате стомашен дискомфорт или подуване.
Има някои кулинарни хитринки, които могат да ви помогнат да направите зелето по-вкусно, по атрактивно стоящо в чинията, което пък ще помогне да доставите на себе си и своите близки по-голямо гастрономично удоволствие, когато седнете на масата.
Може да пробвате да подобрите цвета на цветното зеле. То ще придобие приятен по-светъл нюанс, ако сложите във водата, в която го варите, малко прясно мляко. Препоръчителната доза е половин чаена чаша на два литра вода.
Зелевата салата е коварна, ако не я приготвите добре. За да бъде прясно нарязаното зеле по-вкусно е нужно да го намачкате добре със сол, като успоредно с това прибавите и малко лимонов сок.
Запомнете, че колкото повече зелето престоява с подправки като олио, зехтин, оцет и сол, толкова по-вкусно става то. Затова го оставете да престои известно време преди да го сервирате.
Приготвянето на зелеви сарми също е съпроводено от някои друг трик, който може да ги направи неустоими на вкус. Преди да пристъпите към завиването на сармите, пуснете зелевите листа за около 15 минути в подсолена вода. След това премахнете по-дебелите жилки и пуснете листата във вряща вода за още 5 минути.
Коментари