Казват, че за да опознаете по-добре кухнята на която и да е държава, трябва да отидете не до национален ресторант за храна, а до най-близкия павилион за улични храни. Ако случайно сте в Гърция, първата стъпка е да опитате Гирос - най-популярното гръцко бързо хранене.
Гирос се приготвя съвсем просто и бързо, така че запознайте се още сега как става това в домашни условия.
Как да направите гръцки Гирос у дома
Всъщност Гиросът е вид популярно турско ястие - дюнер кебап, който представлява тънък пита хляб, пълнен с месо. Впрочем турците не признават гръцката вариация. Те уверяват, че са предците на средиземноморската Шаурма. Гърците възразяват срещу това с твърдението, че Гиросът е изобретен още по времето на Александър Велики и неговите завоевателните кампании.
Един ден великият командир показал на войниците как умело да изпекат парчета сурово месо върху острие на меч директно върху открит огън. След това той умело хвърлил печеното месо в кръгла питка, увил го на руло и с радост заровил зъби в апетитния дюнер. Смята се, че оригиналното име на кулинарната иновация е дадено от плоския хляб. В края на краищата Гирос в превод от гръцки означава кръг.
Мастър-клас на улицата
Гърците са сърдечни и гостоприемни хора и затова охотно демонстрират на всички как да приготвят Гирос в къщи. Това обикновено се случва на чист въздух. До майстора бавно се върти шиш с голямо парче свинско или пилешко месо. С рязко заточен нож отрязва тънки парчета от него. Наблизо върху голям поднос лежат купчина препечени плоски питки със златни ивици.
Първо, питката обилно се намазва със сос Дзадзики. След което питката се пълни с парчета месо, пържени картофи, резенчета домати и лучени пръстени. Навива се на руло и се поставя в тънка хартиена торбичка.
Тъй като самият Гирос е доста вкусен, не изисква специални допълнения. Любимите ароматни гръцки билки като риган или мента могат да се добавят към пълнежа за по-ярък вкус. Често вътре питката е покрита със сочни листа от маруля.
В ресторанта заедно с Гироса най-вероятно ще ви донесат салата Фатуш, приготвена от пресни зеленчуци и дресинг от зехтин и лимонов сок.
Гирос с пилешки месо
Класическа версия на гръцките Гироси не съществува. Най-често пилешко месо се слага за пълнеж и се допълва с домати. Ще анализираме подробно тази рецепта.
Необходими продукти:
питка от пшенично брашно - 4 бр.
пилешки бутчета без кости - 600 г
пресни домати - 2-3 бр.
чесън - 3-4 скилидки
листа от рукола - шепа
зехтин - 2 с. л.
лимонов сок - 2 с.л.
смлян риган - 1 ч.л.
смлян джоджен - 1 ч.л.
сладък смлян червен пипер - 1 ч.л.
сол и черен пипер - на вкус
зехтин - 1 с.л.
Дзацики сос:
гъсто натурално кисело мляко - 150 г
прясна краставица - 1 бр.
копър - 3-4 клонки
лимонов сок - 1 с.л.
чесън - 1 скилидка
сол и черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
Запечете питките в сух тиган с незалепващо покритие от двете страни, подредете ги на купчинка и покрийте с чиста кърпа.
За соса нарежете на ситно краставицата, прекарайте чесъна през преса, разбъркайте всичко с кисело мляко и накълцан копър. Подправете с лимонов сок, сол и черен пипер.
Натрийте пилешкото месо от бутчета със сол и подправки, поръсете със зехтин, запечете на грил тиган до златисто кафяво.
Поставете месото върху хартиени кърпи и оставете да се охлади, нарежете на ивици. Нарежете доматите на филийки, разкъсайте руколата с ръце. Поставете 2 супени лъжици от сос Дзадзики, разпределете малко рукола и резенчета домати. Отгоре сложете парчета пиле.
Увийте единия ръб на питата над другия, за да направите пакет. Приготвянето на останалите Гироси е по абсолютно същия начин.
Гирос със свинско месо
Свинските Гирос не отстъпват по популярност на пилешките. Тук обикновено се използва свински врат или филе. При уличната версия месото се пече на скара или шиш. У дома се препоръчва да го мариновате в продължение на няколко часа. В пълнежа се поставят и пържени картофи и пръстени лук или лилав лук.
Необходими продукти:
свинска месо - 300 г
питки - 2 бр.
червен лук - 1 бр.
домати - 1 бр.
картофи - 2-3 бр.
растително масло - за пържене на месо и дълбоки мазнини
сос дзадзики - 100 г
зехтин - 2 с.л.
смлян кориандър, чили, майорана, мащерка, риган, черен пипер – по щипка всяко и
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Смесвате всички посочени подправки със зехтин, подмазвате месото и мариновате за няколко часа. През това време нарежете картофите на тънки и дълги ивици и ги изпържете. После, нарежете свинското на ивици и запържете в растително масло до златисто кафяво. Направете джоб от сухата питка, поставете от пърженото свинско месо, пържени картофи, резенчета домати и лучени пръстени, залейте всичко със сос Дзадзики. В тази форма ще поднесете Гиросите.
Вегетариански жироскопи
В Гърция, макар и не толкова често, можете да намерите вегетариански жироскопи. Доброто е, че към пълнежа могат да се добавят абсолютно всякакви зеленчуци. Включително пържени картофи. В този случай месото ще бъде заменено с фета, халуми или друго меко сирене.
Състав:
питки - 2 бр.
сирене фета - 150 г
картофи - 3 бр.
чери домати - 10 бр.
краставица - 1 бр.
чушка - 1 бр.
маруля - 6-8 листа
червен лук - 1 бр.
чесън - 2-3 скилидки
сос дзадзики - 70 г
лимонов сок - 2 ч.л.
зехтин - 1 с. л.
сол и черен пипер – на вкус
растително масло - за пържене
пресен риган - 3-4 стръка
Начин на приготвяне:
Нарежете картофите на ивици, изпържете ги, сложете ги върху хартиени кърпи. Нарежете сладката чушка, доматите и краставиците на филийки с еднакъв размер. Накълцайте лука на тънки пръстени. Нарежете фетата на кубчета, както за гръцка салата. Изпечете питката в тиган, намажете с сос Дзадзики, покрийте с листа маруля, смесете нарязаните зеленчуци и кубчета фета. Поръсете всичко със зехтин и лимонов сок, украсете с листа от риган, навийте хлабаво питата на руло.
Както можете да видите, правенето на Гирос у дома е лесно. Можете свободно да фантазирате с пълнежи и да измисляте свои собствени комбинации.
А за вас като бонус остава да разгледате тез вкусни гръцки рецепти. А за да завършим менюто със средиземноморски полъх, пригответе някои от популярните гръцки сладкиши.
Коментари