Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тайни при готвене на патешко месо

Кулинарни тайни при готвене на патешко месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Пълнена патица

Патешкото месо се различава от пилешкото по това, че то е много по-калорично и мазно от пилешкото. Затова един от основните моменти при приготвянето му е отстраняването на слоя мазнина.

Това може да стане по няколко начина. Може да оставите патицата да се готви на пара за половин час и така мазнината ще се стопи и ще се стече в тенджерата.

Друг начин е да набодете мазните участъци и при готвенето мазнината ще изтече от дупчиците. В този случай обаче трябва да сложите патицата нависоко на допълнителна съдинка, за да не се готви в собствената си мазнина.

Патица с портокали

Друга тайна за доброто приготвяне на патешкото месо е получаването на вкусна, хрупкава коричка. Можете да я постигнете като преди запичането във фурната я полеете с гореща вода, но трябва да я поливате бавно и да внимавате да не попадне вода вътре.

Ако сте купили замразена патица, трябва да я размразявате бавно. Първо я сложете в хладилник за около ден и после я оставете на стайна температура.

Патицата се слага да се пече винаги в предварително загрята фурна. При правилно сготвяне месото има наситен вкус и аромат.

Патицата може да се пълни със зеленчуци, сушени плодове, цитрусови плодове. Най-подходящите подправки за патешкото месо са магданоз, копър, босилек.

Патешко филе

Оригинален и прост начин за приготвяне на патица е да й махнете кожата и да я сложите на дъното на съда. Отгоре слагате патицата, сипвате течността от консерва с ананас, отстрани нареждате ананасовите шайби и печете 4 часа.

Ако искате да приготвите сочна патица, трябва да я печете добре опакована в алуминиево фолио за около 4 часа. Когато месото е готово, изваждате от фурната и я оставяте завита още 15 минути.

Патица с мед се приготвя лесно и е вкусна.

Необходими продукти: патица с тегло около 2 килограми, 5 супени лъжици соев сос, 3 супени лъжици мед, 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Патицата се попарва два пъти с вряла вода през интервал от 15-20 минути. Всички съставки се смесват до получаване на сос.

С част от него се намазва патицата и така престоява минимум 2 часа в затворен съд. Преди готвенето се намазва още веднъж, а останалият сос се налива във вътрешността на патицата.

Слага се във фурната да се пече без капак, като периодично месото се полива с получения при готвенето сос. Патицата ще е готова след около 2 часа и половина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest