Съществуват хиляди разновидности на пастата - от спагети и лазаня, до нудлите от далечни страни като Тайланд и Китай.
Пастата се приготвя от пшенично брашно и вода, като понякога се добавят и яйца. Напоследък се предлага и паста от царевично брашно за хора с глутенова непоносимост.
Повечето видове в магазините са сушени, но може и да се намери и мека прясна паста. Тя се готви като сушената, но увира за по-кратко време.
За основно ястие се предвижда по около 60-75 г сушена паста на човек.
Фусили, пене, талиатели...изберете любимия си вид паста и действайте смело. Всъщност с пастата може да експериментирате и да приготвите вкусни комбинации за гарнитури с макаронени изделия спрямо вкуса си. На практика няма забранени подправки, продукти и добавки.
Гарнитура от макарони с песто и домати
сварени макарони - 400 г
песто- 3-4 с.л.
нарязани на ситно листа манголд- 300 г
сметана - 200 г
чери домати - 300 г
моцарела
Внимателно смесвате всички съставки и ще имате топла или студена макаронена салата, която е сама по себе си страхотно ястие.
Както казахме по-рано, макаронените изделия с всякакви допълнения или сос са вече страхотно независимо ястие.
Паста със сметанов сос с чесън и сирене
паста- 350 г
твърдо сирене- 50 г
масло- 25 г
чесън - 1 скилидка
сметана- 250 г
Сложете пастата да се вари. Настържете сиренето. Разтопете маслото на бавен огън. Добавете пасирания чесън и задушавайте за около 20 секунди. Добавете сметаната, като непрекъснато разбърквате. Поръсете малко черен пипер и увеличете леко котлона. Бъркайте още 1 минута, след което изключете котлона и продължете да разбърквате сместа, докато сиренето се разтопи, и добавете към пастата.
Варианти за вкусна гарнитура от макарони
1. Месо с гъби в заквасена сметана с чесън, моркови, лук, дафинови листа, всичко се задушава и се прибавят макарони;
2. Задушени пилешки дробчета, също в заквасена сметана, или просто така в комбинация с паста;
3. Пилешко месо, моркови, лук и макарони.
4. Настърган кашкавал, зеленчукови и месни сосове с лук и чесън, добавете настърган кашкавал и паста;
5. Запържете ситно нарязаните домати, добавете ситно нарязан чесън и копър и вече сварените макарони;
6. Задушете лук с моркови и сложете сварени макаронени изделия, разбъркайте, можете да добавите домашен кетчуп или малко доматено пюре, подправки на вкус.
Коментари