От древни времена хората са познавали полезните свойства на граха като средство за борба с различни заболявания. В граха има много лесно смилаеми протеини, полезни за храносмилането и за изграждането на клетките. Лизинът, като основна съставка в него, поддържа здравето на сърцето. Селенът почиства вътрешните органи от токсини и канцерогенни вещества.
Магнезият, фосфорът, калия, желязото в състава му, както и витамините С, ЗЗ, група В и други му определят водещо място сред полезните зеленчуци. В същото време е ниско калорична храна и това го прави добър избор за здравословно хранене. По тази причина грахът се консумира не само пресен, но и консервиран.
Правила за консервиране на грах
Консервирането на зеления грах не е сложно, има някои правила, които трябва да се спазват, за да остане консервата прясна и годна до следващата реколта.
Избор на грах за консервиране
За хубава консерва с грах се избират млади шушулки с ярко зелени грахови зърна вътре. Те трябва да са меки и сочни.
В презрелите зърна има излишък на скорбяла, което води до образуване на мътна утайка, а ястието придобива неприятен вкус.
Дозиране на съставките в рецептата
Зърната за консерва се приготвят, като се премахват шушулките. Съветът е, шушулките да се премахнат на осмия ден от цъфтежа. Отсяват се негодните зърна, грахът се измива и подсушава върху памучна кърпа. Добре е консервирането да се направи още в първия ден от прибирането на реколтата, за да е съвсем пресен.
След това се дозират всички съставки в рецептата.
Самото приготвяне трябва да става в стерилни условия, за да се избегне ботулизъм.
Стъпки за консервиране на грах
- След като се отварят шушулките и се почистят, грахът се изсипва в тенджера. Изплаква се и се изсушава;
- Граховите зърна се задушават във вряла вода за 5 минути;
- Бурканите за консервиране се измиват добре със сода за хляб; Стерилизират се по различни начини - на пара, във фурна, сваряват се и капаците;
- Сварява се чиста вода в тенджера, добавя се сол, захар и лимон за получаване на саламура;
- Задушеният грах се изсипва в бурканите, залива се с горещата саламура. Затваря се с капаци;
- Бурканите се стилизират след това в съд с чиста вода в продължение на 3 часа;
- След изваждане от водата всеки буркан се обръща с капака надолу върху кърпа. Бурканите се завиват с одеяло и се оставят до пълното им изстиване.
Вижте още вкусни ползи от хапването на грах, както и колко време да варите консервите грах или опитайте нашите безотказни рецепти с грах.
Коментари