В Древна Гърция грахът е бил основната храна на обикновените хора. Доста, по-късно европейците го смятаха за деликатес, приготвяха ястия от него за кралската трапеза.
Днес от него се приготвят грахови супи, ястия, добавя се към гарнитури и салати (например любимата на всички руска салата). Нека узнаем какви ползи има грахът за човешкото тяло и как да го съхранявате правилно.
Химичен състав и хранителна стойност на граха
Калорийното съдържание на пресния зелен грах е 81 ккал, а на граха под формата на зърнени храни е 298 ккал.
Хранителна стойност на 100 г пресен грах: протеини - 5.0 г, мазнини - 0.2 г, въглехидрати - 8.3 г Хранителна стойност на 100 г грах, за зърнени храни: протеини - 20.5 г, мазнини - 2 г, въглехидрати - 49.5 г.
По съотношение на съдържанието на протеини, този продукт може лесно да се сравни с месото. Голямото количество въглехидрати го прави отлична енергийна напитка.
Кои са витамините в граха?
Витамин А
Осигурява бърза регенерация на тъканите, подпомага хормоналната система и има положителен ефект върху състоянието на кожата;
Каротин (провитамин А) - помага за укрепване на костната система и зъбния емайл, подобрява зрението;
Витамин С
Укрепва имунната система на човека, има благоприятен ефект върху нервната система и защитните функции на тъканите от действието на свободните радикали;
Витамин B-комплекс
Витамини от група В (пиридоксин, тиамин, рибофлавин, фолацин) - благодарение на тези витамини се подобряват метаболитните процеси, забавя се стареенето на клетките.
Грахът съдържа обширен коктейл от много микроелементи: йод, флуор, цинк, селен, манган, никел, кобалт, мед, молибден, желязо, хром, силиций, ванадий, титан, калай, цирконий, алуминий, стронций. Това допринася за снабдяването на тялото с енергия, човек по-лесно понася физическата активност, активната мозъчна работа.
Има и предимства в граховите шушулки. Те са източник на хлорофил, витамини Н, Е, РР. Съдържа много макроелементи: калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, хлор и сяра.
Ползите от граха
Грахът, както пресен, така и под формата на сготвени храни, има диуретично, холеретично и слабително действие, като по този начин допринася за отстраняването на излишната течност. Затова се препоръчва на хора със заболявания на черния дроб, бъбреците, сърцето и тези, които страдат от хипертония. Калият подпомага работата на сърдечния мускул, заедно с магнезия и калция поддържа кръвното налягане в нормални граници.
Редовната консумация на грах помага за нормализиране на метаболизма на мазнините и намалява натрупването на мазнини в черния дроб. Благодарение на бавното усвояване в червата, предотвратява образуването на вреден холестерол в кръвта. Нисък гликемичен индекс (пресен грах - 50 единици, сух - 25) нормализира нивата на кръвната захар. Благодарение на съдържанието на инозитол, той е отлично антисклеротично и липотропно вещество.
Грахът е полезен, защото премахва свободните радикали от човешкото тяло, които провокират развитието на рак.
Поради ниското си съдържание на калории, се препоръчва за хора с наднормено тегло и диета.
Няколко зърна грах преди хранене ще облекчат киселините.
Вреда от граха
Грахът съдържа пурини (вещества, които повишават съдържанието на пикочна киселина и натрупват соли на тази киселина (урати) в ставите), така че не се препоръчва за редовна употреба от възрастни хора и пациенти с подагра.
Трябва да се внимава към диетата за тези, които имат остър нефрит и активни фази на обостряне на стомашно-чревни заболявания, като холецистит, тромбофлебит или язва.
Този продукт причинява подуване на корема (поради доста висока концентрация на захари и груби влакна), така че не трябва да се използва от бременни жени и по време на кърмене, в комбинация с големия размер на матката, може да повиши вътреабдоминалното налягане.
Съхранение на грах
Грахът при купуване трябва да е твърд, с еднакъв размер и самата повърхност трябва да е гладка.
Необходимо е да се вземе предвид цвета при закупуване, качественият грах има плътен цвят, без петна, повреди, плаки и замърсявания. Изберете смес от грах без чужди частици, без признаци на наличие на влага и конденз.
Начинът на съхранение зависи от вида на граха. Сухият грах не може да се съхранява в хладилник, но пък може спокойно да съхранявате зелен грах във фризера.
Ако обичате грах, препоръчваме да опитате нашите рецепти за:
- пиле с грах;
- или грах на фурна;
Коментари