Грахът (Pisum sativum) е растение от семейство Бобови (Fabaceae). Отглежда се като домашна култура и се използва за препитание по целия свят. Освен че е вкусен, той има универсалното приложение на трапезата и не на последно место е много полезен. Грахът е отличен източник на желязо и витамин С, богат на протеини, желязо и неразтворими фибри.
Ако знаете как правилно да замразите и размразите граха, той ще запази почти всички свои ползи и естествен вкус. В резултат на това вашето ястие няма да се отличава от това, сготвено с пресен такъв.
А когато имате във вашия фризер наличен замразен грах, бързо и лесно може да зарадват семейството си с класическа яхния с грах, пиле с грах, или супа за детето.
Преди да преминете към замразяването на граха, е важно да го почистите добре от шушулките, а след това да отстраните негодните зърна. Бланширайте го в подсолена вода за 1 минута и отцедете добре.
Съхранявайте замразения зеленчук във фризера не по-дълго от 8 месеца.
Също както при замразяването, размразяването на граха си има своите тънкости. Специалистите съветват да се избягва това да става на стайна температура или в гореща вода. Това би довело до влошаване качеството на граха.
За да запазим максимално вида и вкуса, е добре да се използва един от следните начини – бавно размразяване чрез прехвърляне от фризера в хладилника или размразяване в студена вода, в чиния в нетопло помещение.
В много ястия, които се приготвят с варене, е напълно подходящо да се постави полуразмразен грах около 3-5 минути преди края на готвене - така че да запазите всички витамини и минерали в грах.
Коментари