Съществува изключително много и подробна информация как се замразяват продукти от фризер или камера.
И все пак домакините никога не са напълно наясно с един от последните етапи на съхраняването на храна – нейното размразяване.
Има няколко възможности за размразяване на продуктите в зависимост от по-нататъшната им употреба:
- при стайна температура;
- в хладилник;
- в електрическа фурна;
- в микровълнова фурна.
Ето и някои примери за времето, необходимо за размразяване.
Един килограм червено месо при стайна температура (20 С) се размразява за 6 до 8 часа. Ако решите да го размразявате в хладилник, извадете продукта на предишния ден, тъй като ще са ви необходими 12-15 часа при температура от 2 до 8 градуса.
В микровълнова фурна за размразяването на един килограм месо ще са ви необходими между 25 и 30 минути.
За пиле съответно ще са ви необходими 7 до 10 часа при стайна температура, 12 -16 часа в хладилник и 23-25 минути за размразяване в микровълнова фурна.
За хляба предвидете 2 до 3 часа при стайна температура и съответно 10 минути за микровълнова, след което той ще е напълно готов за консумация.
Кейковете се размразяват за 2 до 3 часа при стайна температура и отново 10 минути в микровълнова.
Половин килограм дребни плодове като например ягоди, малини и пр. са готови за хапване след 5 до 8 часа, ако ще ги размразявате в стаята, 8 до 10 часа, ако ще ги държите в хладилника и съответно 6 до 8 минути, ако ще ги слагате в микровълновата фурна.
Плодовете с костилки пък се размразяват за 5 до 10 часа при стайна температура, 15-18 часа в хладилник и 8 до 10 минути в микровълнова.
Имайте предвид, че посочените стойности са приблизителни. Времето за замразяване зависи най-вече от големината на пакетите.
Не забравяйте, че микровълновата фурна задължително трябва да бъде включена на програма „размразяване”.
Коментари