Ако искате да готвите замразено месо, необходимо е първо да го размразите. Колкото по-бавно се размразява месото, толкова по-малко сок и полезни вещества ще бъдат изгубени.
Не се препоръчва бързото размразяване в микровълнова фурна, тъй като при този начин на размразяване се губят ценни хранителни вещества. При готвене такова месо ще изгуби съвсем вкуса си, както и привлекателния си външен вид.
Най-добре е да размразявате месото, като го преместите от фризера в хладилник. Замразеното месо трябва да се сложи в тенджера или в голяма купа и да се покрие с мокро парче плат.
Това е необходимо, за да се разтопят ледените кристали по-бавно, част от образувалата се влага успява да се поеме от мускулните влакна.
В резултат на този процес те набъбват и в голяма степен възстановяват свойствата си – така месото ще бъде с качеството на охладено, а не на замразено месо.
По такъв начин месото ще се размрази за около десет-дванадесет часа. Това ще отнеме доста време, но месото ще бъде много по-крехко и вкусно, ако е размразено по тази технология.
Ако замразеното месо трябва да се размрази възможно най-бързо, то може да бъде оставено на стайна температура, за да се размрази за около три-четири часа.
Не е добре месото да се размразява в много топло помещение, както и да се накисва в гореща вода. Ако то престои във вода, голяма част от полезните му вещества ще преминат във водата.
Размразеното месо трябва да бъде добре измито, докато не е нарязано. Едва след измиването месото се нарязва. Месото се реже с остър нож, за да се предотврати загубата на голямо количество сок.
Ако обаче месото предварително е почистено и обработено, а след това е замразено, можете направо да го сложите да се вари в тенджерата, ако ви е необходимо сварено. Ако ще го печете или ще приготвяте ястия с него, по-добре е да изчакате да се размрази.
Коментари