Когато ви е необходимо бързо да размразите продукт от фризера, трябва да имате предвид, че неправилното размразяване може да развали формата на продукта и да влоши вкусовите му качества.
Един от най-лесните варианти за бързо размразяване на продуктите от фризера е използването на микровълнова фурна. Преди размразяване отстранете опаковката на продукта, тъй като тя може да съдържа частици фолио, неподходящи за микровълновата фурна.
След като размразите продукта в микровълновата фурна, оставете го да престои 15 минути, преди да го готвите, за да се разпредели топлината във вътрешността му.
За да се размрази продуктът равномерно в микровълновата фурна, трябва няколко пъти да го обърнете. Трябва да внимавате с времето за размразяване, за да не започне продуктът да се готви.
Друг вариант за бързо размразяване на продукти е използването на фурна с вентилатор. Наличието на вентилатор спомага за равномерното и бързо размразяване на продуктите. Трябва да включите фурната на около 60 до 100 градуса, за да не се сготвят продуктите.
Рибата е с много нежно месо и бързото й размразяване може да се отрази на вкуса и структурата му. За да размразите бързо риба, извадете я от фризера и я сложете в найлонов плик, а него в друг плик.
Сложете пакета в дълбока купа и пуснете над нея студена вода. След като купата се напълни, през 15 минути сменяйте водата с нова, докато не са размрази рибата – това става за около 40 минути. Може да използвате за размразяване и уред за приготвяне на пара.
Не размразявайте рибата с топла вода, за да не развалите вкуса й и да не унищожите полезните вещества, които съдържа. Не е задължително да размразите рибата докрай, можете дори по-лесно да я почистите, ако не е съвсем размразена.
При бързо размразяване на кайма използвайте същата процедура или сложете пакетчето с кайма в плик, плика – в купа, а купата подгрейте на водна баня до омекване на каймата.
Ако трябва бързо да размразите рачешки рулца, оставете пакета за 3 минути под струята топла вода. Това е достатъчно, за да размрази фините рулца.
Коментари