Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да замразяваме и размразяваме сьомга?

Как да замразяваме и размразяваме сьомга?

Как да замразяваме и размразяваме сьомга?

Сьомгата е изключително вкусна риба и с нея могат да бъдат приготвени много и най-различни ястия. В тази статия ще споделим с вас как да замразявате сьомга и респективно - как да я размразявате.

Да замразите сьомга, не е много трудно, но трябва да имате предвид няколко неща. Ето какво трябва да знаете относно размразяването на сьомгата:

Ако сте си купили по-голямо количество сьомга, отколкото ви е нужно в даденият момент, това е добра причина да замразите рибата, която няма да използвате в дадения момент. Трябва да имате предвид следните неща:

- Ако купите сьомга с цел да я замразите, то трябва непременно да избирате такава, която е възможно най-прясна. Това е така, защото тя не може да бъде замразена повече от веднъж, а само веднъж. Когато купувате рибата от някой супермаркет или рибен магазин, трябва да знаете, че тя бива размразявана за продажба, след като е била докарана в замразено състояние;

- За да си спестите излишни главоболия, просто попитайте човека зад щанда, дали рибата е била замразена веднъж. Най-добре е да си купите вече замразена сьомга;

- Много добър вариант е да си нарежете рибата на порции, за да може да размразите само толкова, колкото ви е необходимо;

- При пушената сьомга има някои особености. Тя вече е опакована във вакуумна опаковка и е запазена чрез опушване. Тази риба също може да се замрази, но опаковката ѝ задължително не трябва да бъде отворена. Ако опаковката е вече отворена, тя трябва да бъде използвана максимално бързо.

Как да размразявате сьомга

Размразяване сьомга

Процесът на размразяване на сьомгата трябва да става много внимателно, за да може да е годна за консумация. Ето някои правила, които трябва да спазвате при размразяването на сьомгата:

- За размразяване на по-голямо количество сьомга, можете да използвате хладилника. За да направите това, трябва да извадите рибата от фризера и да я оставите там 12 часа, преди да я готвите. Премахнете това, в което сте увили рибата и я сложете в купа. Трябва обаче да се знае, че сьомгата трябва да стои на разстояние от други храни, защото ароматът ѝ ще се развали. След като рибата се размрази, трябва да я сготвите по възможно най-бързият начин;

- Друг вариант за размразяване на сьомга е микровълновата фурна - За целта трябва да извадите рибата от фризера и да премахнете опаковката. След това я поставете в чиния и след това я сложете в микровълновата и я размразете. Ако ще размразявате около 450 г риба, ще ви трябват около 4-5 минути. Най-добрият вариант за размразяване на риба в микровълновата фурна е да я включите на програма за размразяване;

- Друг начин за размразяване на сьомгата е в мивката. Това ще ви отнеме около 30 минути за 500 г риба. Трябва да сложите рибата в торба, в която не може да влезе вода и за да попречите на бактериите да се размножават. След това покрийте рибата изцяло със студена вода, като тази вода трябва да се сменя на всеки 30 минути. След като рибата е вече размразена, трябва да се сготви по най-бързият начин.

А на нас не ни липсват идеи как да направите това:

- сьомга на скара;

- печена сьомга;

- салати със сьомга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest