Грахът е най-старото растение, популярно е дори през каменната ера. В древна Гърция грахът е бил основната храна на обикновените хора. Хилядолетия по-късно той остава в менюто на хората по цял свят. Това е така не само защото е вкусен, а и защото е много полезна храна.
Нека видим на какво се дължи неговата полезност и какво съдържа грахът.
Състав на граха
Калорийното съдържание на пресния зелен грах е 81 kcal, а на сушения грах е 298 kcal.
Хранителна стойност на 100 г пресен грах: протеини - 5.0 г, мазнини - 0.2 г, въглехидрати - 8.3 г.
Хранителна стойност на 100 г грах (зърнени): протеини - 20.5 г, мазнини - 2 г, въглехидрати - 49.5 г.
По отношение на съдържанието на протеин този хранителен продукт може лесно да се сравни с месото. Голямото количество въглехидрати го прави отлична енергийна храна.
Какви витамини съдържа грахът
- Ретинол (витамин А) - осигурява регенерация на тъканите, подпомага хормоналната система и състоянието на кожата;
- Каротин (провитамин А) - помага за укрепване на костната система и зъбния емайл, подобрява зрението;
- Аскорбинова киселина (витамин С) - укрепва имунната система на човека, има благоприятен ефект върху нервната система и защитните функции на тъканите от действието на свободните радикали;
- Витамини от група В (пиридоксин, тиамин, рибофлавин, фолацин) - благодарение на тези витамини се подобряват метаболитните процеси, забавя се стареенето на клетките.
Грахът съдържа и обширен коктейл от много редки микроелементи: йод, флуор, цинк, селен, манган, никел, кобалт, мед, молибден, желязо, хром, силиций, ванадий, титан, калай, цирконий, алуминий, стронций. Това допринася за снабдяването на тялото с енергия, човек по-лесно понася физическата активност и активната мозъчна работа.
При първа възможност гответе вкъщи грах яхния, бутчета с грах или някоя вкусна супа от грах.
Вижте също:
- и какво представлява брашното от грах;
Коментари