Лазанята е италианско национално ястие,което се приготвя от кори от макаронено тесто - или паста. Приготвя се, като между тези тестени кори се слагат различни видове плънка. Плънката за лазанята може да бъде с месо или изцяло зеленчукова.
В лазанята задължително присъства и сос Бешамел, с който се залива не само между корите, но и на самата лазаня отгоре. Накрая любимата ни лазаня с кайма и сос Бешамел се поръсва със кашкавал или сирена по избор .
Плънката и бешамелът се приготвят отделно, корите също се сваряват отделно. Тук има тънък момент,че има и кори за лазаня, които са полуготови и се използват директно или имат нужда само от накисване във вода. Затова винаги трябва да си прочитате указанията на производителя, които са изписани винаги на пакета.
При това положение, един път щом лазанята е подредена с готовите кори, плънката избрана от вас, сложете във фурната и печете 20-30 минути на 180 градуса. Времето за печене на лазаня се определя от вида на корите.
Сложете и настъргания кашкавал за финал, след което върнете обратно, единствено за да запечете във фурната за кратко - на 200 градуса, само колкото кашкавалът да се разтопи и хване златиста коричка. Тъй като всички други съставки са приготвени предварително не е нужно да се пече повече време.
Успех!
Коментари