Лазаня е името както за вид широка и плоска юфка (паста), така и за вкусното ястие, което приготвяте, като наслоявате пастата с други съставки като месо, сирене, зеленчуци, подправки апетитни сосове и печете.
Тази италианска дума се изписва лазаня, което всъщност е нейната форма за множествено число. Най-ранната известна рецепта за лазаня датира от 1500-те години. Историците я описват с това, че се прави от тесто, подправки и сирене.
За да сварите корите за лазаня, напълнете голяма тенджера с вода, добавете сол и след това оставете водата да заври. Добавете корите за лазаня и гответе за около 8 минути или колкото е описано на опаковката.
Как корите за лазаня да не се слепват една към друга?
За да предотвратите това, когато варите корите за лазаня, добавете малко зехтин във водата. Както много хора знаят, зехтинът и водата по принцип не се смесват, така че няма да се притеснявате, че това ще повлияе твърде много на варенето на пастата.
След като сварите корите за лазаня малко под ал денте, по-добре не ги поставяйте в гевгир, за да се отцедят в мивката, докато приготвяте соса и другите необходими неща за лазанята.
Вместо това след като сте ги отцедили от тенджерата, поставете всяка кора върху намазана с олио тава за печене или подредена между слоеве пергаментова хартия.
Отнема малко допълнително време, но си заслужава, защото така корите за лазаня не се слепват.
Ако обичате лазаня, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:
- спаначена лазаня;
Коментари