Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си приготвим здравословна лазаня

Да си приготвим здравословна лазаня

Здравословна лазаня

Лазанята се прави с плънка от кайма и някакви зеленчуци, но всеки може да си я приготви, както намери за добре и както предпочита. Може да се сложат сирена, различни видове колбаси, а защо не и да се направи постна – само със зеленчуци и подправки. Корите за лазанята могат да бъдат приготвени у дома, а можете да си ги купите и от магазина. Естествено домашно направените стават по-добри от купените, но пък отнемат твърде много време на домакинята.

Но въпреки, че лазанята наистина е много вкусна и сравнително лесна за подготвяне, тя е и доста калорична храна. Не бихме могли да похапваме от нея, особено ако се опитваме да се храним здравословно. Или пък е възможно? Всичко е възможно в необятния кулинарен свят, единственото, което ви е необходимо е малка доза въображение и голямо количество желание. Представяме ви рецепта за здравословна лазаня:

Зеленчукова лазаня без кори

Необходими продукти: 4 големи патладжана, сирене, кашкавал, гъби, лук, доматено пюре, царевица, риган, сол, зехтин

Лазаня със спанак

Начин на приготвяне: Цялата идея на тази рецепта е да заместите корите за лазанята с патладжана. Необходимо е да нарежете патладжаните на филии с дебелина около 1 см и да ги поръсите със сол, след което ги оставете да се отцедят от горчивината си. Когато сте готови с тази процедура, запечете съвсем малко патладжана в тефлонов тиган, без мазнина.

Започнете нареждането на патладжана в предварително намазана с мазнина тавичка. Върху него започнете да слагате натрошеното сирене, нарязаните гъби, царевицата, настъргания кашкавал и доматеното пюре, предварително подправени с ригана. После пак сложете ред патладжани и ред плънка и така, докато свършите с плънката. Най-отгоре завършете с патладжани и по желание наръсете с кашкавал. Запечете във фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Ако желаете, можете да си приготвите здравословна лазаня и с кори, но за плънка добавете лук, морков, спанак, нарязани черни маслини и кайма. Сложете миризмите, които обичате и редете, както обикновената лазаня. Независимо, че има кори и този вид лазаня ще бъде по-здравословна от класическата, заради зеленчуците, които ще добавите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ани
Ани
19.09.2014 09:32
Много вкусно аз приготвих и опитах.
0
0
сандра
сандра
03.04.2013 13:41
Ястието се казва Пармиджана ди меландзане(от патладжан). Той може да се замени с тиквички, чушки, стъблото на лисното цвекло или на репеи.
0
0