Лазанята се прави с плънка от кайма и някакви зеленчуци, но всеки може да си я приготви, както намери за добре и както предпочита. Може да се сложат сирена, различни видове колбаси, а защо не и да се направи постна – само със зеленчуци и подправки. Корите за лазанята могат да бъдат приготвени у дома, а можете да си ги купите и от магазина. Естествено домашно направените стават по-добри от купените, но пък отнемат твърде много време на домакинята.
Но въпреки, че лазанята наистина е много вкусна и сравнително лесна за подготвяне, тя е и доста калорична храна. Не бихме могли да похапваме от нея, особено ако се опитваме да се храним здравословно. Или пък е възможно? Всичко е възможно в необятния кулинарен свят, единственото, което ви е необходимо е малка доза въображение и голямо количество желание. Представяме ви рецепта за здравословна лазаня:
Зеленчукова лазаня без кори
Необходими продукти: 4 големи патладжана, сирене, кашкавал, гъби, лук, доматено пюре, царевица, риган, сол, зехтин
Начин на приготвяне: Цялата идея на тази рецепта е да заместите корите за лазанята с патладжана. Необходимо е да нарежете патладжаните на филии с дебелина около 1 см и да ги поръсите със сол, след което ги оставете да се отцедят от горчивината си. Когато сте готови с тази процедура, запечете съвсем малко патладжана в тефлонов тиган, без мазнина.
Започнете нареждането на патладжана в предварително намазана с мазнина тавичка. Върху него започнете да слагате натрошеното сирене, нарязаните гъби, царевицата, настъргания кашкавал и доматеното пюре, предварително подправени с ригана. После пак сложете ред патладжани и ред плънка и така, докато свършите с плънката. Най-отгоре завършете с патладжани и по желание наръсете с кашкавал. Запечете във фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Ако желаете, можете да си приготвите здравословна лазаня и с кори, но за плънка добавете лук, морков, спанак, нарязани черни маслини и кайма. Сложете миризмите, които обичате и редете, както обикновената лазаня. Независимо, че има кори и този вид лазаня ще бъде по-здравословна от класическата, заради зеленчуците, които ще добавите.
Коментари