Едва ли има някой, който да не обича пица? Ако обаче сте фенове на качамака и на здравословното хранене, можете да си приготвите неустоима пица от качамачен блат.
Качамакът, сравняван с румънската мамалига и италианската полента, присъства отдавна в българската кулинария. В миналото той се е консумирал вместо хляб, като се е поднасял както със сирене или чубрица, така и с различни видове сладко.
Днес, при толкова много модерни рецепти, все по-малко домакинства приготвят качамак. Но ако вие искате да възродите една стара традиция, придавайки и нещо ново, можете да си приготвите здравословна пица от качамак.
Необходими продукти: 120 г царевично брашно, 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко, зехтин, сол, черен пипер, босилек, 150 г кашкавал, 80 г пармезан, 10 бр. черни домати, 60 мл доматено пюре (гъсто)
Начин на приготвяне: Извадете млякото на стайна температура, загрейте го малко (без да завира) и го свалете от котлона. Разбъркайте го с царевичното брашно и 5 с.л. зехтин. Подправете със сол и черен пипер.
Разбъркайте до получаване на гъста и гладка смес /ако е твърде гъста или течна, коригирайте с малко вода или още брашно/. Нея разпределете върху тава, застлана с хартия за печене или форма за торта. Сложете да се пече в загрята на 200 °C фурна за около 15-20 минути, или докато се стегне качамакът.
След това извадете блата и го намажете с още зехтин. Разпредете отгоре доматеното пюре, чери доматите, настърган кашкавал и пармезан.
Поръсете с босилек. Допечете десетина минути до разтапяне на кашкавала. Извадете пицата от качамак и я оставете да се охлади около 20 минути. Нарежете я на парчета, по желание поръсете с още зелени подправки и сервирайте.
Вижте още вкусни и диетични идеи за:
- кето пица;
Или пък прочети истинската история на пицата и разбери дали пицата е наистина здравословна храна.
Коментари