Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословна храна ли е пицата?

Здравословна храна ли е пицата?

Здравословна храна ли е пицата?

Пицата е храна, която повечето хора обичат и която никога не омръзва. Можете да хапвате пица за обяд и вечеря, а след това да закусите същото и може би дори да я хапвате като лека междинна закуска. Дали е домашна пица или приготвена в пицария, няма значение - пицата наистина е една от най-обичаните храни от възрастни и деца по цял свят, една от онези храни, с които всички са съгласни, дори диетолозите. Да, правилно, диетолозите! Замисляли ли сте се някога дали пицата може да е здравословна храна?

Повечето хора смятат, че пицата трябва да се избягва или ограничава доколкото е възможно, ако искате да поддържате здравословен начин на живот и диета, още повече ако следвате диета за отслабване. Мнозина не знаят, че пицата всъщност е здравословно и балансирано ястие, което позволява адекватно снабдяване с полезни за организма хранителни вещества.

Защо пицата е здравословна храна?

Нека разберем всички свойства на едно от най-обичаните ястия от италианците и не само:

- Тя е богата на сложни въглехидрати, които освобождават енергия по-бавно от простите въглехидрати и помагат за поддържане на форма, контролиране на апетита и стабилизиране на енергийните нива. Като се замислим, кой не се чувства сит за дълго време, след като е ял хубава пица;

- Мазнините, съдържащи се в тази храна, се определят като „добри“ мазнини, ненаситените мастни киселини, които насърчават кръвообращението и помагат за намаляване на лошия холестерол;

- Благодарение на соса на базата на домати и сирене, пицата е богата не само на калций, витамин С, но и на желязо, витамини D, E и K и млечни протеини, богати на полезни за организма свойства;

- Пицата Маргарита има по-малка ставка на калории от добре подправена чиния паста. Ако е добре балансирана с други ежедневни ястия, със сигурност не представлява опасност дори за тези, които особено държат на фигурата;

- Пицата е полезна не само за здравето, но и допринася за емоционалното благополучие, тези, които не са щастливи, да се насладят на пица в компания или дори сами. Може би именно цветовете, вкусовете, формите правят пицата толкова обичана и ценена храна, способна да внесе хармония и празник на трапезите ни.

Какво е важно, за да бъде една пица здравословна?

Пица

Междувременно има два основни аспекта, които не могат да бъдат пренебрегнати, за да се издигне пицата до полезна храна за здравето: качеството на използваните суровини и очевидно порцията. Е, за полезността на пицата не са без значение и съставките. В зависимост от съставките, които решите да използвате, парче пица вечер може да се превърне и в отлична възможност да се наситите със зеленчуци и други здравословни и полезни храни.

Старите класически италиански рецепти за пица включват здравословни сирена и мазнини (зехтин), но днес в повечето заведения се използват всякакви не толкова здравословни продукти. Другият проблем е самото тесто. Класическата италианска пица използва качествено брашно и приготвя тесто, което втасва бавно. Но днес с цел да се съкрати времето на приготвяне много заведения използват повече мая и брашна с подобрители, което прави тестото доста нездравословно. Затова, за да сте сигурни, че имате здравословен продукт, поръчвайте пица от проверени заведения или си я пригответе сами.

Относно калориите в пицата

Здравословна ли е пицата?

Въпреки че наистина е висококалорична храна, добрата пица винаги намира начин да бъде част от добре балансирана диета. Всичко е в избора на плънка и тесто за пица и в това да знаете как да балансирате общия прием на калории.

Според това, което се съобщава Националния изследователски институт за храни и хранене на Италия, пица Маргарита (разбирана като пица с домати и моцарела) осигурява около 270 калории и около 30 г въглехидрати на 100 г. Като се има предвид, че средно една пица може да тежи около 300 г (или дори повече), общата сума ще бъде малко над 800 калории за цяла пица. Вие сами можете да сметнете какво количество можете да хапнете, в зависимост от това какъв ефект искате да постигнете и от това какво друго сте хапвали през деня.

Но възможно ли е по някакъв начин да се намали броят на калориите? А каква пица трябва да ядете, ако сте на диета? Разбира се, при избора на пица, която да поръчате (или да приготвите у дома), трябва да вземете предвид не само калориите, но и мазнините, които се съдържат най-вече в плънките - като сирена (моцарела например) и колбаси.

Ако възнамерявате да направите пицата си "по-лека", тогава изберете съставки като зеленчуци, гъби, чушки, спанак и др. В допълнение към намаляването на приема на калории, можете да направите пицата наистина питателно и здравословно ястие.

Важен ще е и изборът на тесто. Вместо тези на базата на бяло брашно можете да изберете по-здравословни теста като пълнозърнесто или зърнено тесто, чието наличие на минерали, витамини и фибри може да подобри вашето здраве. Фибрите, съдържащи се в цялото тесто предлагат по-голямо чувство за ситост (като по този начин ви карат да ядете по-малко), подобряват състоянието на червата и намаляват нивата на холестерола.

Като цяло, ако сте на диета, но нямате намерение да се отказвате от седмичната си пица, идеалът може да бъде пица с пълнозърнесто тесто и зеленчуков дресинг без сирене. Ако искате да намалите още повече калориите, пица Маринара ще бъде най-подходящият избор, който осигурява около 240 калории на 100 г (общо 720 ккал).

Колко са калориите на най-известните пици?

Пица Маргарита

Нека дадем някои цифри и да видим кои са най-малко приятелските пици за диетата (броят на калориите винаги се отнася за порция от 100 г):

- Пица Ортолана (зеленчукова): 260 калории

- Маргарита: 270 калории

- Пица с риба тон: 275 калории

- Пица с шунка: 275 калории

- Пица Четири сезона: 285 калории

- Пица Дяволо: 295 калории

- Пица Капрезе: 320 ккал

Какво казват учените?

Италианска пица

Силвано Галус изследовател в института Марио Ней в Милано, провежда проучване по въпроса. Той твърди шеговито: Пицата предпазва от болести и смърт, но само ако е произведена и консумирана в Италия.

И добавя:Можехме да очакваме намаляване на риска, тъй като пицата е - или поне беше, когато проведохме проучването - сравнително лек елемент от храната, както и съдържа полезни съставки като домати и зехтин. Но никога не сме очаквали подобни резултати: редовните потребители на пица, в сравнение с тези, които не я ядат, са имали 34% по-нисък риск от рак на устната кухина и фаринкса, 59% по-малко от рак на хранопровода, 26% по-малко в дебелото черво и 34 % % по-малко при остър миокарден инфаркт. От друга страна, не открихме значими асоциации по отношение на други видове рак на ларинкса, гърдата, простатата или яйчниците. Нашата интерпретация е, че в Италия консумацията на пица е показател за средиземноморската диета. Не знаем дали ако повторим изследването в страна, в която пицата не е индикатор за здравословна диета, като например в САЩ, където се смята за „джънк“ храна, ще получим същите резултати.

Първото екстравагантно, но подходящо изследване на Галус и неговия екип датира от 2006 г., но наскоро се върна на преден план, тъй като през 2019 г. италианският изследовател беше удостоен с престижната Ig Nobel награда за медицина. Ig Nobels са много сериозна сатирична пародия на най-известните Нобелови лауреати и се представят всяка година в Sanders Theatre на Харвардския университет на най-екстравагантните изследвания, избрани от специална комисия от светила. Причината и природата на Ig Nobel са много ясни в тяхното определение: Те са наградите на науката, които първо те карат да се смееш, но след това да се замислиш.

Ако и вие мислите за броя на калориите и искате пицата си по-здравословна, то изпробвайте:

- пица с блат от карфиол;

- пица без брашно;

- кето пица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest