Вълнуваща е историята на сушито. То е измислено в Япония през 80-те години на 20 век. Именно Япония стана основният източник на земя, тъй като е островна държава, която е заобиколена от вода от всички страни.
Поради факта, че съставките на сушито са сурови морски дарове, сушито има неподражаеми уникални вкусови характеристики, непознати досега в европейската кухня.
Има много видове суши. Рулцата обикновено се сервират със пикантен или лют сос уасаби, тъй като този сос има антисептични свойства и убива вредните бактерии.
Здравословно ли е сушито? То е истинско хранилище на минерали и витамини, отличава се с най-добрите свойства на нискокалоричните диетични продукти. Японската кухня е богата на растителни протеини и в сравнение с европейската кухня практически няма холестерол.
Счита се за балансирана храна, която помага за нормализиране на храносмилателните процеси и запазва красотата на ноктите, косата и зъбите. Много от съставките му (включително калмари, скариди и водорасли) са силни природни афродизиаци.
Оризът е отличен източник на енергия, снабдява тялото с въглехидрати и фибри, протеини, тиамин, желязо и ниацин.
Морските дарове, включени в полезното суши, като правило не се подлагат на термична обработка, така че не губят полезни минерали, аминокиселини, витамини и соли. Видовете риба, използвани в японската кухня, са богати на витамини от група В, фосфор, магнезий, калий, йод и флуор. А съдържащите се в тях полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6 са това, от което се нуждаете в борбата със сърдечно-съдовите заболявания и наднорменото тегло! Полиненаситените мастни киселини омега-3 киселини предотвратяват мозъчни нарушения и помагат в борбата с депресията.
Не е ясно в кой момент точно се е случило това, но отдавна е нахлуло в живота ни – и се е превърнало в много повече от тенденция. Той е невероятно естетичен, изключително вкусен (когато е направен в правилни ръце) и освен това - се възприема като естествен и здравословен.
Полезното суши не е просто храна; то е изкуство, което съчетава културни традиции, майсторство и усет към детайлите. Тази японска кухня предлага разнообразие от вкусове и текстури - от свежестта на суровата риба до хрупкавостта на водорасли нори и нежността на ориза за суши. Подходящо както за бързо хапване, така и за изискан повод, сушито носи със себе си усещане за баланс и хармония, присъщи на японската култура.
То е подходящо за тези, които търсят здравословна и нискокалорична алтернатива, но същевременно искат нещо различно и интересно. Независимо дали сте новак или вече обичате сушито, всеки нов опит е възможност да откриете нещо неповторимо в този специален свят на вкусовете.
Вижте как да приготвите суши за деца и подходящи напитки за суши.
Коментари