Gotvach.bg»Съвети»Колко калории се съдържат сушито?

Колко калории се съдържат сушито?

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
727
Колко калории се съдържат сушито?

Историята на сушито започва от далечното минало, то се появява, както всички знаят в Япония, но там сушито не е било храна или деликатес, а първоначално е било създадено като метод за съхраняване и консервиране на риба в ориз.

Сурови парчета риба се увивали в ориз, слагали в дървени съдове, където оризът естествено ферментирал. След два месеца в ориза рибата била готова за консумация, а оризът се изхвърлял.

По-късно сушито започнало да се смята за деликатес, и така се появяват различни видове суши, при които вече оризът се консумирал заедно с рибата. В днешно време вече има много видове суши, съдържащи много различни видове продукти, които в доста голяма степен се различават от първоначалния образ на сушито.

Основните видове суши, които всеки, който харесва Японската кухня, различава са нигири, сашими, хосомаки, темаки, футомаки и урамаки. Тези видове суши се различават едни от други не само по количеството риба в тях, но и по начина, по който е нарязана тя.

Днес за приготвянето на суши се използват различни видове риба, ориз и водорасли, а комбинацията от тях определя енергийната стойност на една порция.

В 100 г суши с риба тон има 250 ккал, в суши със сьомга и скариди се съдържат около 160 ккал за 100 г, вегетарианското суши с кафяв ориз има 110 ккал, а суши нигири със сьомга - цели 200 ккал.

Съдържанието на различните видове риба и най-вече на риба тон, която е богата на протеини, прави сушито много подходящо при диета, а рибите като сьомгата съдържат много мазнини Омега-3, които въздействат изключително добре на сърдечно-съдовата система на човека.

Не сме сигурни колко ккал се съдържат в любимото ни суши с авокадо и сьомга, но знаем със сигурност, че е ужасно вкусно и полезно, затова ви го препоръчваме от сърце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен