Качамакът е полезна храна, тъй като съдържа много витамин А, витамини от групата В, витамин С и витамин РР. Качамакът спомага за изхвърлянето на токсините от организма и съдържа две незаменими аминокиселини – лизин и триптофан.
За приготвянето на качамак е необходима тенджера с дебели стени и дъно – най-подходяща за тази цел е тенджерата от чугун, която равномерно разпределя топлината.
Качамакът се прави гъст и се разбърква само с дървена лъжица или лопатка, с която се отделя от стените. За да е вкусен качамакът и без бучки, той постоянно трябва да се бърка.
Преди приготвянето на качамака царевичното брашно може съвсем леко да се запържи, докато не стане златисто – така качамакът ще има много по-фина структура.
Качамакът се продава и като полуготов фабрикат, който се приготвя за няколко минути. Но истинският домашен качамак има неповторим вкус и можете да си го приготвите сами.
Необходими продукти: 1 килограм царевично брашно, 200 грама масло, 2 чаени лъжички сол, 3 литра вряща вода, 300 грама сирене, 200 грама бекон.
Начин на приготвяне:
Във врящата вода се добавя солта. Изсипва се на тънка струя царевичното брашно, като непрекъснато се разбърква с дървена лъжица. Предварително може да се запържи брашното съвсем леко, с три супени лъжици масло.
Котлонът се намалява, така че да не пръска, а да къкри. Върху повърхността на качамака трябва да се появяват постоянно мехури. Не трябва да се спира разбъркването на качамака.
Когато започне да се сгъстява качамакът, с помощта на дървената лъжица се обира от стените и се разбърква няколко пъти. След като стане достатъчно гъст, се отстранява от котлона.
След като се свали от огъня, качамакът се разбърква няколко пъти. Разпределя се в гюведжета, като се слага едно парче масло на дъното на гюведжето, пълни се с качамак до половината, слага се натрошено сирене и нарязан и предварително запържен бекон.
Покрива се с останалата част от качамака и се слага още едно парченце масло. Запича се за 4 минути в нагорещена до 200 градуса фурна. Сервира се горещ. Може да се поръси с червен пипер.
Коментари