Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезен ли е хлябът?

Полезен ли е хлябът?

редакция:
Видове хляб

Всемировият учител Петър Дънов (познат извън и като Беинса Дуно) е вярвал, че хлябът трябва да се дава даром, а не да се продава. Това повелява Божествения закон на земята и България би трябвало да е първата държава, която да го приложи.

Дънов продължава: „Трябва ли хлябът да се продава? Когато създаде хляба, Бог забрани на хората да го продават.

Голямо проклятие виси върху човечеството. – Защо? – Защото продават хляба – великото благо в живота. Абсолютно забранено е да се продават хлябът и брашното. Трябва ли след всичко това да питате защо светът е лош, защо хората са лоши? Първото условие, което трябва да се спазва, е да се дава хлябът без пари. Няма по-голямо безчестие от това да купуваш и да продаваш хляб.

В бъдеще хората ще се чудят на сегашните хора, че са били такива говеда на двадесети век. Първите хора, които са злоупотребили с житото, като са го продавали и купували, не са видели добро до четвъртото поколение.

Продажба на хляб

Помнете: Кармичният закон не прощава! Не казвам, че новата идея да се дава хлябът без пари ще се приеме изведнъж. Важно е тая идея да проникне в човешкия ум и постепенно да си пробива път. Никакъв спомен не трябва да остане от мисълта, че хлябът трябва да се продава.

България трябва да бъде първата държава, да приложи Божествения закон на земята – хлябът да се дава даром. Само оня може да приложи тоя закон, който е абсолютно чист и безгрешен. Грешният, освен че няма да приложи тоя закон, но ще създаде още по-лош. Значи само мъдрият, праведният и благородният може да приложи тоя закон.“

Е, за съжаление нито в България, нито където и да е другаде по света все още не се прилага този Божествен закон на земята и освен ако не си опечете хляб сами, то няма как да го получите безплатно.

Нашият увод имаше за цел единствено да онагледи колко ценен е хлябът, за който дори се счита, че е най-старият продукт, познат на човечеството.

Арменски хляб

И преди да преминем по същество към темата дали хлябът е полезен или не, ще е важно да споменем, че неговите разновидности са доста. Арменците пекат матнакаш и лаваш; германците - рогенмишброт (типов хляб); испанците пан де маиз (царевичен), пан (пшеничен) и пан де патата (картофен) ; шотландците скотълз; сърбите и словенците - лепиня и т.н.

На въпроса дали хлябът е полезен, ще отговорим категорично с ДА, ако е правилният, но ще разгледаме и по-разпространените видове хляб, защото знаем, че някои хора предпочитат белия хляб, направен от брашно тип 500, докато други „залагат“ на пълнозърнестия или типовия.

Бял хляб

Бял х ляб

Българите се нареждат в челните позиции на консумация на бял хляб. Той е пухкав, мек и вкусен, но е приготвен от рафинирано брашно. Т.е. външната обвивка на пшеничните зърна са премахнати, а в тях се съдържат най-ценните за човешкото здраве вещества. С него не е добре да се прекалява, защото може да повлияе рязко на нивото на кръвна захар.

Ръжен хляб

Той е характерен за северноевропейските страни и има тъмна текстура и специфичен вкус. Според всички диетолози е много полезен.

Пълнозърнест хляб

Той се изработва от цели зърна и за разлика от белия не губи нито част от безценните си за човешкото здраве съставки. Изобилства от всякакви минерали и витамини, както и на фибри.

Типов хляб

Ръжен хляб

Типов хляб се произвежда от нерафинирано пшенично брашно, в което присъстват част от зародиша и триците на зърното. Казано на по-разбираем език- той е „златната среда“ между белия и пълнозърнестия хляб. По-богат е на хранителни вещества от белия, но същевременно има много по-лека текстура от ръжения.

Хляб със семена

Тези хлябове са допълнително обогатени със семена като чиа, ленено, слънчогледово, тиквено и др. семена и имат допълнителна хранителна стойност, защото в тях се съдържат омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.

Безглутенов хляб

Хляб без брашно

Безглутеновият хляб е чудесен вариант за хората, страдащи от непоносимост към глутена, съдържащ се в стандартните хлябове и обикновено се приготвя от оризово брашно, бадемово или царевично.

В заключение ще кажем, че хлябът, независимо какъв, е универсална храна, която е лесно смилаема и е утвърден източник на енергия. Богат е на витамини от В групата и всякакви минерали, есенциални за човешкото здраве.

Вижте и как българите са номер 1 в света по консумация на бял хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest