Тъй като соята е растение с голяма популярност и приложение в Азия и доста по-слабо у нас, затова е продуктите от соево брашно, като хлябът, не са ни добре познати.
Не е зле обаче да се знае, че соевият хляб в Изтока се счита за най-полезният от всички видове хляб. Не случайно е познат в Корея още от Х век преди Христа. Друго нужно пояснение е, че под понятието соев хляб трябва да разбират няколко печива, приготвени от соево брашно, мляко или масло.
Химичен състав и полезни свойства на соевия хляб
Съставът на хляба от соево брашно зависи от съставката соя, която е базова за получаване на брашното. Брашното съдържа много фибри от растителен произход, затова е най-здравословен от всички видове соев хляб.
Соевият хляб съдържа много протеини, фибри и ненаситени мастни киселини. В него са всички есенциални мастни киселини, които не се произвеждат от човешкия организъм, но се нуждаем от тях. Сред тях може да се посочат левцинът, изобелвцинът, валинът и тирозинът. Той също така е безглутенов хляб.
Хлябът съдържа и сложни полизахариди, които добре засищат и стимулират работата на чревния тракт, нормализират обработката на храната и спомагат за поддържането на здравословно тегло.
Мазнините в него са предимно ненаситени мастни киселини и напълно са освободени от холестерол. Затова соевият хляб е полезен за всички с проблеми с кръвното налягане.
Витамините в соевия хляб са представени от група В, Е, К, а елементите калий, магнезий, цинк, желязо, натрий, натрий, селен, фосфор и мед допълват богатия химичен състав, който определя и множеството здравословни ползи. Този здравословен хляб е ценна храна за вегетарианците, защото им дава много ценни вещества, които не им достигат поради отказа от други храни.
Здравословните ползи на соевият хляб се изразяват също в жлъчегонно действие, благодарение на холина, в устойчивост на организма на токсични вещества, благодарение на лецитина, на добра микрофлора заради всички витамини от група В, както и на още много други здравословни ефекти. Липсата на глутен го прави чудесна опция на хората с непоносимост към хляба от пшенично брашно.
Соевият хляб дори намалява риска от рак на гърдата при жените, пази от образуване на тромби, благодарение на витамин К.
Противопоказания за консумация на соев хляб
Възможни са алергии, поради протеина в него, затова податливите трябва да го избягват.
Големите дози холин не са благоприятни за страдащите от сърдечни заболявания и те трябва да го избягват, както и страдащи от Алцхаймер и Паркинсон.
Бременните жени е добре да го пропускат в менюто си, както и децата, защото в юношеска възраст създава проблем с хормоналните нива. Големите дози на соеви продукти, приемани от мъжете и жените може да предизвикат безплодие и у двата пола. Хлябът от соево брашно трябва да се консумира в малки количества от всички.
Коментари