Студеният чай е сладка, освежаваща напитка, която може да се приготвя през цялата година, но е най-характерна за лятото. Той може да бъде направен с различни аромати, може да се смесва с ароматизиран сироп, с множество вкусове, включително лимон, малина, липа, маракуя, праскова, портокал, ягода и череша. Често се сервира с кубчета лед и нарязани плодове, което превръща студения чай в истинско спасение от жегите.
Студения чайт има богата история и се приготвя по коренно различни начини и рецепти по целия свят! Например в Австрия се приготвя силно подсладен, в Бразилия се прави със сок от лайм, в Китай се приема с много лед и най-известните са черен и зелен чай, чай олонг.
В Германия се продава и бутилиран газиран студен чай, в Хонконг чашата се пълни с много лед и се залива с горещ зелен чай, като ароматизират с жасминови цветове и лимон, а в Южна Корея известен през летните месеци е студеният чай, приготвен от царевица, ечемик и зелен чай!
А ето и една лесна рецепта за здравословен студен чай!
Студен чай от ройбос с хибискус
Необходими продукти: 2 литра гореща вода, 3 пакетчета или 3 ч.л. чай ройбос, 2 пакетчета или 2 ч.л. чай от хибискус, 2 с. л. натурален мед, лимон
Начин на приготвяне:
В стъклена кана заливаме двата вида чай с горещата вода и оставяме да се запари за 6 минути. Разбъркваме с дървена лъжица. В случай че използвате пакетчета, просто ги извадете, а ако използвате чай в насипно състояние прецедете чая в друга кана, като течността мине през цедка.
Охлаждаме в хладилника и след това добавяме резенчета лимон и меда. Разбъркваме с дървената лъжица, докато медът напълно се разтвори и поднасяме в стъклена чаша с няколко кубчета лед!
Вашата освежаваща и здравословна напитка е готова. Споделете я с приятели!
Коментари