В текста предлагаме три интересни рецепти за приготвянето на ободрителни напитки с чай. Вижте как бързо и лесно можете да придадете екзотика на приятелските събирания чрез приготвянето на следните рецепти:
Кубински чай пунш
Необходими са ви: 7 чаени лъжички чай, стрит карамфил (на върха на ножа), половин литър вряща вода, 2 супени лyжици сок от прясно изстискан лимон, 1 чаша сок от боровинки, 1 чаша фреш от портокал, няколко кубчета ананас.
Чаят, заедно с карамфила, се попарва със загрятата до завиране вода и се оставя да престои 4 минути. Отварата се разбърква, прецежда се и се налива в по-голям съд. Добавят се плодовите сокове, парченцата ананас, захар (или друг подсладител) на вкус. Сместа се загрява до кипване (без да завира) и се поднася.
Виетнамски чай
Необходими са ви: 1/2 литра силна чайна отвара, захар (по желание), парченца лед, 1 чаша ананас, портокали, праскови или кайсии, нарязани на кубчета, 2 чашки ром.
Изстиналата и леко подсладена чайна отвара се налива в стъклени чаши с няколко парченца лед. Нарязаните на кубчета плодове се поръсват с рома и се оставят да престоят за кратко време, след което се разпределят по равно във всяка чашка с чая.
Прибавянето на малко сметана прави питието още по-изкусително. Напитката е препоръчителна по-скоро за горещи партита. Консумира се в ледено студена, по желание може да се разреди с газирана вода.
Руски чай
Необходими са ви: 8 чаени лъжички чай, вряща вода, мляко, захар на бучки, конфитюр.
Чаят се поставя в предварително затоплена кана, залива се с вряща вода и се оставя да престои така 5 минути. Настойката се отлива в друга кана. Всеки налива в чашата си готовия екстракт и я допълва с вряща вода.
Допълнително може да се добави мляко, лимонов сок (лимонови резенчета) или сметана. Руснаците не слагат захарта в чашата, а държат кубчето в устата, докато пият чая си. Захарта може да се замени с конфитюр или друго сладко.
Коментари