Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как приготвят чай в различните страни

Как приготвят чай в различните страни

AdminAdmin
Администратор
95442k
Чай

Изкуството да се приготвя чай се е превърнало в част от обичаите на много народи. Представителите на различните култури приготвят чая по свои специфичен начин, пият го в различно време, в зависимост от начина си на живот, климатичните условия и вида на чая.

Някои добавят към ободряващата напитка лютив пипер, дафинов лист, индийско орехче, парченца пшеница, сол и какви ли не още изненадващи съставки.

В Китай например (родината на чаения храст), чаената напитка не се приготвя в чайник, както в Европа, а в специална чаша с похлупак. Нейната вместимост е колкото една водна чаша. В т.нар. хаван се поставя 1 чаена лъжичка сух чай, който се залива с вряла вода до 2/3 от вместимостта на чашата.

Английски Чай

Попарването продължава не повече от 2-3 минути. Готовата напитка има изключителен аромат и вкус. След като изпият първата чаша чай, те доливат още гореща вода към попарения вече чай. Така от количеството сух чай може да се приготвят до три ободряващи напитки.

Японците, подобно на китайците, също приготвят чая с помощта на съдове с похлупак. При тях обаче хаванчето се нагрява предварително с температура до 60 градуса. За целта се използват специални нагреватели.

Всъщност основно изискване на японското приготвяне е водата да не бъде по-гореща от 60 С. Традицията повелява към една чаена лъжичка чай да се добави една чаша вода. След 2 до 4 минути чаят е готов за консумация. Той се сипва в малки чашки. Не се прибавя захар или други съставки. Характерно за японците е консумирането на зелен чай.

Как приготвят чай в различните страни

Англичаните също са прочути с многовековните си традиции в приготвянето и пиенето на чай. За разлика от японците, на Острова се пие предимно черен чай. В предварително затопленият чайник англичаните поставят 1 чаена лъжичка от изсушеното растение.

Прибавя се една чаша вода, плюс една допълнителна лъжичка. Изчаква се точно 5 минути. Така приготвената отвара се налива отново в предварително затоплени чаши, в които е сипано прясно мляко, според индивидуалните вкусови предпочитания. Така се постига бленувания аромат и вкус. За англичаните е проява на лош вкус, ако млякото се налива към чая.

Не по-малко атрактивен е начинът за приготвяне на чай в някои части на Индия. В тази страна обикновено на 2 чаени чаши вода се поставят 3 чаени лъжички чай.

Запарването става за 5 минути. В друг съд с вместимост поне половин литър се поставят няколко кубчета лед, които впоследствие се заливат с горещата отвара. Към напитката се добавя захар, лимон или лимонов сок.

В горещите пустинни държави пък чаят се приготвя само от мляко, без да се добавя нито капка вода. Вероятната причина за този вид приготвяне е безводието, породени от географските особености на регионите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest