Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Гарни букет - всичко за ароматната билкова смес

Гарни букет - всичко за ароматната билкова смес

Гарни букет - всичко за ароматната билкова смес
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

В случай че сте попаднали на готварска книга от по-стари времена, сигурно ще ви направи впечатление, че в нея често при описанието за приготвянето на супи и яхнии се споменават не конкретни подправки, а се използва израза корени за супа.

Вероятно вече значете за какво става въпрос, но за незапознатите ще уточним, че навремето корените за супа са се продавали под формата на връзка, съдържаща морков, целина и пащърнак. Всъщност и днес може да откриете тази ароматна комбина, известна като мирпоа, по магазините. Придаващи наистина превъзходен вкус на почти всички традиционни нашенски супи, чорби и всякакви манджи.

Като се замислите обаче, подобна връзка аналогично може да бъде направена и от други подправки. Но защо да я наричаме връзка, а направо букет от билки.

Ето защо тук ще ви запознаем с френския еквивалент на нашенските корени за супи, който се нарича Гарни букет.

За подобен букет от подправки се говори във Франция още от 17 в., когато няколко билки са били връзвани под формата на букет, добавяли са се така в началото на готвенето, а към края му, когато вече са пуснали вълшебните си аромати, са били премахвани.

Предполага се, че класическият Гарни букет е произведение на френския готвач Жул Гоф, датиращо от 19 в. Той се е състоял от вързани с конец дафинов лист, магданоз и мащерка, които са оставяни да се готвят заедно със супата или ястието за около 10-15 минути и след това са премахвани.

Това време е напълно достатъчно за подправките да „пуснат“ ароматите си, а премахването им от ястието се налагало с цел консуматорите му да не се затрудняват с предъвкването на билките.

Много по-късно Джулия Чайлд, изтъкнат френски кулинарен изследовател, публикува в своя книга подробности около историята и употребата на Гарни букетите в кухнята. Тя ги разделя на голям Гарни букет и малък Гарни букет, като малкият е споменатият вече от нас класически Гарни букет, съдържащ само мащерка, дафинов лист и магданоз.

А що касае големия Гарни букет, то той може освен класическите съставки, да съдържа и всякакви други подправки според желанието на конкретния готвач.

Гарни букет

Към големите Гарни букети спокойно могат да се прибавят целина, листа от праз лук или зелен лук, розмарин, риган и др.

В зависимост от това дали се приготвят месни или зеленчукови ястия, Гарни букетът може да бъде направен от разнообразни билки, като за рибните ястия в него може да бъде включена и лимонова кора.

Важното е всички съставки да са наистина оформени като букет, който обикновено е вързан със стебло от магданоз или целина и който в края на готвенето се изважда от ястието.

Тъй като вече сте стигнали до извода, че не е толкова трудно да тръгнете по стъпките на френските готвачи и сами да си приготвите Гарни букет, ще ви подскажем, че е много по-лесно просто да си приготвите торбичка от марля, която да вържете подобно на бохча, и да напълните с любимите ви подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest