За да имат ястията неповторим вкус, създайте сами букети от подправки. За зеленчукови гарнитури към различните видове месо, се използват почти всички видове зеленчуци, в това число и кореноплодните подправки.
Вкусът им се подобрява, като се добави малко мед или захар, които им придават сладникав вкус и се овкусят с ароматен оцет с естрагон или други подправки, лимонов сок, вино и зехтин.
Ако искате да придадете вкус на домашно приготвен зеленчуков пастет, използвайте зелен лук или пресни чушки, нарязани на много ситно. За приготвянето на гарнитури или салати с пресни краставици се използва смес от черен пипер, червен пипер - лют или сладък, зелен лук, анасон.
За приготвяне на гарнитури от спанак се използва следният букет от подправки: чесън, копър, босилек. За гарнитури от червено цвекло: смес от кимион, хрян, естрагон, анасон. За гарнитури от бяло зеле: букет от кимион, карамфил, черен пипер, сладък или лют червен пипер, майорана, кориандър, чесън, лук.
За кисело зеле се използват в комбинация подправките: лук, чесън, черен пипер, гъби, червен лют или сладък пипер, майорана, дафинов лист, кимион, индийско орехче, хрян, босилек, естрагон. Съотношението на подправките е по ваш вкус.
За приготвяне на гарнитури или ястия от боб: букет от черен пипер, майорана, чесън, лук, кориандър, лют или сладък червен пипер.
За приготвяне на ястия или гарнитури с ориз се използват букет от подправките естрагон, джинджифил, кардамон, чесън, индийско орехче, червен пипер, магданоз, шафран, майорана, кориандър.
Букетът от подправки, който се използва при приготвяне на ястия или гарнитури от картофи са лук, целина, черен пипер, кимион, майорана, босилек, копър, дафинов лист.
За пържени картофи най-подходящи са смесените лук, черен пипер, кимион, майорана и босилек. За картофено пюре е подходящ ароматният букет от лук, черен пипер, магданоз или други свежи подправки на вкус.
Коментари