Подправената кайма може да се намери във всеки магазин. Често обаче тя не отговаря на очакванията ни и ни се налага да я доовкусяваме. Това в повечето случаи завършва катастрофално, тъй като не се знае с кой продукт са прекалили производителите и кой липсва.
Освен овкусена, със същия успех може да откриете и чиста кайма – смляно месо без никакви добавки. Добре е да изберете някое не толкова цветно и воднисто. По този начин ще имате свободата да го овкусите по свой вкус.
Разбира се, количеството подправки, което ще добавяте, е по собствена преценка, тъй като всеки има различни предпочитания. Добре е да не прекалявате, най-вече със смления бахар.
За половин килограм кайма ще са ви нужни около 3 зрънца бахар, сол, черен пипер, чубрица, магданоз, джоджен и настърган лук. Това са най-подходящите и най-често използвани добавки за овкусяване на кайма.
За да стане тя перфектна за приготвяне на кюфтета например, може да и се добави и малко сода за хляб, както и намокрен хляб, без коричката.
Продуктите се смесват добре и се оставят да престоят в хладилника за около два часа. При приготвянето на кюфтета и кебапчета, те се оформят от тестото с мокри ръце. Ако ще влагате каймата в друго ястие, пропуснете содата и хляба.
Ако сте от авантюристите в кухнята, може да изпробвате за овкусяване на мляното месо къри, куркума, черен кимион, а защо не и риган или салвия.
Кюфтета с праз лук
Необходими продукти: 500 г смляно телешко месо, 1 глава кромид лук, 5-6 стръка праз лук, ½ ч.ч. растително масло, 1 филийка хляб, 4 яйца, лимонена киселина, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Месото се смесва с настъргания на ренде кромид лук, предварително накиснатия във вода хляб, 1 яйце, черен пипер и сол на вкус. От получената смес се оформят малки кюфтенца, които се изпържват в сгорещена мазнина.
В същата мазнина се задушава наситнения праз, след което се изсипва в тавичка. Върху него се нареждат кюфтенцата и се заливат с малко топла вода. Пече се във фурната, докато се изпари водата. Ястието се залива с останалите 3 яйца, разбити с лимонената киселина, и отново се запича. Поднася се леко изстинало.
След като знаете как се овкусява правилно кайма, препоръчваме да опитате някои от следните рецепти с кайма:
Коментари