Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три неустоими специалитета с кайма

Три неустоими специалитета с кайма

Пълнени Ябълки

Ако сте си купили кайма и се чудите за какво да я използвате, най-често бихте се сетили за стандартни ястия като руло Стефани, пържени кюфтета или кебапчета на скара, кюфтета с бял сос, мусака, пълнени чушки и безброй други рецепти, които са познати на почти всяка домакиня и същевременно са ѝ втръснали да ги приготвя.

С кайма обаче могат да се правят и много други специалитети, като ние Ви предлагаме 3 от най-интересните:

Пълнени ябълки със свинска кайма

Необходими продукти: 8 ябълки, 230 г смляна подправена свинска кайма, 1 с. л. лимонов сок, 4 с. л. масло, 1 кромид лук, 40 г галета, 1 ч. л. индийско орехче, 380 мл зеленчуков бульон, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Ябълките се разрязват, почистват се от семето и леко се издълбават. Краищата им се поръсват с лимоновия сок.

Ситно нарязаният лук се запържва заедно с каймата, добавя се галетата и индийското орехче и ако е необходимо се подправя със сол и черен пипер. С тази смес се напълват ябълките, след което се подреждат в глинен съд и се заливат с бульона. Пекат се покрити за около 40 минути.

Картофени кюфтета с телешка кайма

Необходими продукти: 250 г картофи, 100 г телешка кайма, 30 мл олио, 30 г галета, 1 кромид лук, 1 яйце, 30 г брашно, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка магданоз.

Кюфтета

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва заедно с каймата. Картофите се обелват и сваряват, след което се намачкват с вилица.

Месната и картофената маса се смесват, подправят се със сол и черен пипер и се добавят яйцето, брашното и нарязаният на ситно магданоз. Всичко отново се разбърква. От тази смес се оформят кюфтенца, които се овалват в галетата и се запържват от двете страни докато придобият златист цвят.

Деликатесни крокети с кайма

Необходими продукти: 80 г овча кайма, 80 г телешка кайма, 1/2 кромид лук, сол, черен пипер и кимион на вкус.

Начин на приготвяне: Двете кайми се смесват и към тях се добавя ситно нарязаният лук и подправките. Ако е необходимо се добавя и малко вода.

От така приготвената смес се оформят крокети, които се пекат в предварително загрята фурна. От време на време се обръщат и се поливат със соса, който пускат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest