Уникалните вкусови качества на кокоса и кокосовите стърготини им позволяват да се влагат в най-различни рецепти за сладки и сладкиши, които стават любими на всеки, който ги опита. Тук сме събрали три неустоими рецепти за кокосови лакомства, които всеки може да приготви у дома. Ето ги и тях:
Кокосов сладкиш
Необходими продукти: 100 г краве масло, 200 г захар, 4 яйца, 60 г брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 кокосов орех, 450 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: Кокосовият орех се чупи. Ядката му се вади и се настъргва. Маслото се разтопява и се смесва със захарта. При постоянно бъркане към сместа се добавят и яйцата. Сипва се млякото и се добавят кокосът, брашното и бакпулверът. Всичко се разбърква с телена бъркалка. Полученото се изсипва в керамична тава, постлана с хартия за печене. Отгоре се покрива с друг лист хартия за печене.
Сладкишът се пече на 170 градуса във фурна с вентилатор на най-долната скара за около час. Сервира се охладен.
Хрупкави кокосови сладки
Необходими продукти: 170 г краве масло, 100 г кокосови стърготини, 150 г захар, 150 г брашно, 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. ванилов екстракт, 1 щипка сол
Начин на приготвяне: Маслото се разбира със захарта. Добавят се ваниловият екстракт и яйцата и отново се разбива.
Брашното, кокосовите стърготини, бакпулверът и солта се смесват. Маслената смес се смесва със сухите съставки и се размесва с шпатула. От сместа се гребва с лъжица, потопена с олио и с помощта на метален пръстен се оформят кръгли сладки, които се нареждат в тава, постлана с хартия за печене.
Сладките се поръсват с кокосови стърготини. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 6 минути. Вадят се от тавата, докато са още топли, и се нареждат в чиния. Поднасят се охладени.
Кокосови топчета без печене
Необходими продукти: 200 мл сметана, 65 г кокосови стърготини, 190 г захар, 100 г бял шоколад, 4-5 капки есенции ром и кокос, кокосови стърготини за овалване
Начин на приготвяне: Сметаната, стърготините и захарта се смесват в тенджерка. Слагат се на котлона и след като кипнат, сместа се намалява. Оставят се да къкрят около 30 минути, докато сместа започне да се отделя от стените на съда и да полепва по лъжицата. Сваля се от котлона.
Към сместа се добавят натрошеният на ситно бял шоколад и двете есенции. Разбърква се старателно, докато шоколадът се разтопи. Получената ароматна смес се прибира в хладилника. Когато стегне, се вади - отнема от няколко часа до едно денонощие. От нея се оформят топчета, които се овалват в кокосови стърготини. Нареждат се на дъното на широка плоска кутия и се прибират в хладилника за 10-20 минути.
Коментари