Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три рецепти за неустоими пърленки

Три рецепти за неустоими пърленки

Пърленка

Пърленките са много вкусни и лесно можете да ги приготвите вкъщи. Това са три рецепти за неустоими пърленки, с които ще впечатлите всички.

Пърленки на скара

Необходимите продукти за приготвянето на вкусни пърленки на скара са 500 г бяло брашно, 400 г кисело мляко, ½ кубче мая, 1 яйце, 3 с.л. олио, щипка сода за хляб, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол. Смесете всички продукти и омесете средно меко тесто.

Оставете го за 30 минути на топло, за да втаса. След това разделете тестото на 8-10 части, от които разточете тънки питки. Опечете питките на скара и от двете страни. Ако нямате скара, използвайте грил-тиган.

Ако искате пърленките да са по-меки, в тестото сложете 200 г кисело мляко и 200 гр. вода. По време на пости приготвяйте пърленките без да слагате яйце – пак стават много вкусни.

Пърленки със сирене и кашкавал

Необходимите продукти за приготвянето на пърленки със сирене и кашкавал са 500 г брашно, 300 г кисело мляко, 1 яйце, 3 с.л. олио, ½ кубче мая, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, щипка сода за хляб, 50 г сирене и 50 г кашкавал. Разтворете маята със захарта и една лъжица брашно в малко топла вода и изчакайте да шупне.

В брашното направете кладенче, сипете киселото мляко, в което предварително сте сложили содата, яйцето, солта и олиото и добавете маята. Разбъркайте и омесете средно меко тесто. Завийте тестото и го оставете на топло за половин час.

Пърленка с Кашкавал

Разделете втасалото тесто на осем равни части и ги разточете. Поръсете в средата всяка питка с малко настъргани сирене и кашкавал и загърнете краищата на питката навътре. Разточете леко и опечете пърленките на скара или грил-тиган от двете страни.

Пърленки на фурна

За да приготвите пърленки на фурна, са ви необходими 600 г брашно, 400 мл вода, 3 с.л. олио, 1 с.л. суха мая, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол. В голяма купа сипете топлата вода, сложете маята и захарта и оставете за 5 минути. След това добавете солта, олиото и брашното и бъркайте до усвояването на брашното.

Покрийте тестото и го оставете на топло за 20 минути, след това го разбъркайте и го оставете за още 40 минути, за да втаса. В загрята на 220 градуса по Целзий фурна с вентилатор сложете тавичката, в която ще печете пърленките.

Извадете горещата тавичка, намажете я с малко мазнина (олио или масло) и сипете част от тестото в нея. Разплескайте тестото с мокри ръце, сложете във фурната и печете около 10 минути. По същия начин направете и останалото тесто.

По желание можете да намажете още топлите пърленки с масло и да ги поръсите с шарена сол. Можете да поднесете пърленките и намазани с масло и поръсени със самардала или да ги намажете с масло и чеснова паста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest