Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три неустоими специалитета с тиквички

Три неустоими специалитета с тиквички

Пълнени тиквички

Тиквичките са идеален избор за лека вечеря или за предястие. Предлагаме ви три много вкусни и лесни рецепти с тиквички.

Първото предложение е за пълнени тиквички с орехи и чесън – стават вкусни и ароматни и чудесно се допълват с доматена салата, подправена с лук. Ето и какво ви е необходимо, за да си направите вкусните тиквички:

Тиквички със орехи и чесън

Необходими продукти: 2 тиквички, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 1 ч.ч. орехи, 3 с.л заквасена сметана, 1 – 2 яйца, 1 малък домат, 80 г топено сирене, мазнина, сол, черен пипер и копър

Начин на приготвяне: Първо, разрежете тиквичките на две по дължина и издълбайте вътрешността им. Оставете ги да се поизцедят, след което трябва да ги намажете с мазнина и да ги изпечете, но не до пълна готовност, в силна фурна около 220 градуса.

След като се позачервят, извадете ги от фурната. Нарежете вътрешността, докато чакате тиквичките да се изпекат, накълцвате и лука, след което ги запържвате на тиган. След няколко минути добавете домата, който сте нарязали на ситни кубчета.

Оставете на котлона, докато не се сгъсти плънката. Най-накрая се добавят скълцани ореховите ядки, пресованият чесън и копърът. Посолете, добавете черен пипер и разбъркайте. Напълнете тиквичките и запечете около 15 минути. Накрая залейте тиквичките с разбитото яйце, заедно със сметаната и топеното сирене.

Тиквички

Пълнени тиквички с кайма

Следващата рецепта също е за пълнени тиквички, но този път с кайма – в крайна смета не всеки е любител на постните гозби. В рецептата се използва около 400 г кайма. Броят на тиквичките зависи от размера на зеленчука.

А и дори да ви остане плънка, винаги можете да я затворите в някакъв съд и да я приберете във фризера. От подобни остатъци стават много вкусни импровизирани гозби.

И така – тиквичките с кайма съдържат още 3 печени чушки, глава лук, 6 скилидки чесън, мащерка, 1 филия хляб, кашкавал, черен пипер и сол.

Тиквичките се измиват, нарязват на две по дължина и се слагат да се поизпекат във фурната на 200 градуса – направете няколко прореза на вътрешността им и ги намажете с мазнина преди това. Оставете ги 15-ина минути. През това време нарежете печените чушки. След като се изпекат тиквичките, нарежете вътрешността на ситно и ги смесете с чушките, лука и чесъна, също нарязани на ситно.

Изпържете каймата и след като стане на трохи, сложете сместа с тиквичките и чушките. Поръсете със сол, мащерка, черен пипер. Натрошете хляба на трохи и ги добавете към плънката. Разпределете плънката в тиквичките и изпечете до готовност. Накрая поръсете с кашкавал.

Завършваме с вкусна крем-супа от тиквички, която е страхотна за лятното време и ще ви се услади.

Крем-супа от тиквички

Крем-супа от тиквички

Необходими продукти: 4 тиквички, 3 картофа (със средна големина), 5 скилидки чесън, 3 – 4 с.л. готварска сметана, копър, 2 с.л. масло, твърдо сирене, черен пипер и сол

Начин на приготвяне: Обелете и нарежете зеленчуците, после ги сложете в тенджера да заврат – трябва ви около литър вода. Добавете и скилидките чесън. След като омекнат зеленчуците, изсипете ги заедно с част от бульона в блендер и разбивайте до получаването на гладка смес.

Накрая добавете наситнен копър. Сложете повече бульон, ако искате по-рядка супа. После върнете крем-супата на котлона и добавете маслото и сметаната, разбъркайте и подправете с черен пипер и сол. Оставете няколко минути да поври. Натрошете сирене и поръсете всяка порция преди сервиране. Към супата могат да се приготвят и хлебни крутони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest