Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три апетитни бански специалитета

Три апетитни бански специалитета

1 от 3 Снимки

1. Банска капама


Необходими продукти: 700 г свинско месо, 700 г телешко месо, 600 г пилешко месо, 150 г сланина, 400 г кървавица, 2 бр. кисели зелки, червено вино, тесто за замазване

Начин на приготвяне: На дъното на голям гювеч се слагат 3-4 цели зелеви листа. Отгоре се нареждат зелеви сармички, направени от парченца свинско и телешко месо. Покриват се с пласт от ситно нарязано кисело зеле. Поръсва се с червен пипер и част от нарязаната на парчета сланина. Отгоре се слага нарязаното на хапки телешко месо, пак пласт кисело зеле, червен пипер и сланина.

После се слага свинското месо, пласт кисело зеле, пилешкото месо, пласт кисело зеле. Отгоре се слага кървавицата, нарязана на едри парчета. Слага се виното и вода до средата на съда. Затваря се с капак и се замазва с тесто. Поставя се във фурната и се пече на умерен огън 3 часа. В началото се включва на силно, докато заври, а след това се намалява;
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.

Освен с красивия си пейзаж, чист въздух и необятни ски писти Банско е известен и с ароматните си вкусни ястия. И тъй като зимният сезон е обикнат за спортове в планината, банските специалитети се консумират най-вече през студените месеци.

Ако и вие не сте пропуснали снежните склонове на Пирин, то със сигурност се седнали в някоя от традиционните бански механи, където може да пробвате някой от деликатесите на района.

Разгледайте галерията горе и вижте кои са трите най-емблематични за Банско гозби. Разбира се, няма как да не започнем с Банската [капама], в приготвянето на която няма нищо трудно. Единственото, което може да ви откаже да си я приготвяте ден през ден, е, че като всяко хубаво нещо става бавно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен